Uber start met elektrische deelfietsen in Brussel: zoveel betaal je ervoor

Uber biedt voortaan ook zijn elektrische JUMP-deelfietsen aan in Brussel.
REUTERS Uber biedt voortaan ook zijn elektrische JUMP-deelfietsen aan in Brussel.
De Amerikaanse mobiliteitsonderneming Uber, bekend van zijn taxiapp, biedt voortaan ook zijn elektrische JUMP-deelfietsen aan in Brussel. Een rit kost 1 euro om de fiets te ontgrendelen, en vervolgens 0,15 euro per minuut.

JUMP start met 500 elektrische fietsen verspreid over Brussel Stad, Sint-Gillis, Elsene, Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek. Dat maakte de onderneming vandaag bekend in aanwezigheid van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Brussel is de vijfde Europese stad waar JUMP van start gaat. De fietsen hebben geen vaste standplaatsen en mogen om het even waar binnen de zone geparkeerd worden.

JUMP is niet de eerste aanbieder van elektrische deelfietsen in Brussel. “Maar wel de eerste met een licentie”, zegt Nikolaas Van de Loock, general manager van JUMP België. De fietsen kunnen gereserveerd worden via de Uber app. “Behalve een autorit kunnen Uber-gebruikers in Brussel nu ook een fietsrit boeken met een druk op de knop. De elektrische deelfietsen zijn bovendien complementair met het Uber X platform en met het openbaar vervoer”, klinkt het.

De elektrische fietsen hebben de motor in het voorwiel en gaan tot 25 kilometer per uur. De batterijen van de fietsen zijn verwisselbaar, waardoor JUMP naar eigen zeggen kan garanderen dat de fietsen steeds beschikbaar zijn met voldoende batterijniveau. De batterijen worden opgeladen met groene elektriciteit en medewerkers met elektrische cargofietsen staan in voor het verwisselen van de batterijen.

Gratis ritten

Minister Smet toonde zich heel blij met de komst van JUMP naar Brussel. “Nu moeten we klanten nog sensibiliseren om geen fietsen achter te laten op voetpaden en om rekening te houden met de voetgangers. Maar het zijn niet de fietsen die het probleem vormen in Brussel. Het zijn de auto’s, waarvan er veel te veel zijn.”

Een rit met JUMP kost 1 euro om de fiets te ontgrendelen en vervolgens 0,15 euro per minuut. Om de lancering in Brussel te vieren biedt JUMP via de Uber app vanaf donderdag 25 april tot en met zondag 28 april vier dagen lang gratis ritten aan.

Bekijk ook:

Eén op de drie fietspendelaars doet het nu elektrisch.

Zo gevaarlijk is het als fietser in Brussel.

Vlaams gezin fietst met drie peuters naar Australië.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koen Haren

  En binnen een maand slingeren die fietsen overal rond zoals die Steps nu, elke dag moet ik er op het voetpad oprapen om te kunnen passeren.

 • Paul Verbeeck

  10 euro voor een uur fietsen , als je veel fietst ben je beter af met een eigen fiets . Als je iedere werkdag zo'n fiets 1u gebruikt ben 2000 euro kwijt op een jaar , koop een en vraag je fietsvergoeding op je werk (indien aangeboden) en je verdient je fiets terug .

 • RONNY DE PETTER

  hoelang zal dit werken.

 • raf janssens

  Moeten we daar nu blij mee zijn? Een ritje van 10 km kost met deze fiets aan een gemiddelde snelheid van 20 km/u dus 5,5 euro; of 0,55 euro per km - pure afzetterij. De officiële forfaitaire kilometervergoeding voor de auto is 0,3573 €/km en dan zit je droog!

 • jos campo

  Één uurtje fietsen kist je 10 euro 1 euro om te ontgrendeling en 9 euro om te fietsen. Dus als je elke dag 1 uur fietst kost je dat 300 euro op een maand, echt goedkoop is dat niet.