Uber breidt diensten uit in Brussel

AP
Het omstreden taxibedrijf Uber lanceert de dienst UberX in Brussel. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf bevestigd aan De Tijd. Tot nu toe was het in de hoofdstad alleen aanwezig met UberPOP, waarbij particulieren anderen tegen betaling met hun wagen vervoeren. De nieuwe dienst werkt met professionele chauffeurs.

Uber biedt al in meer dan 270 steden in de wereld personenvervoer aan en ligt zowat overal onder vuur. Zo ook bij ons: de rechtbank van koophandel in Brussel besliste in april dat Uber illegaal is. Het bedrijf ging in beroep; een beslissing volgt wellicht in september.

Dat houdt Uber niet tegen om alvast een nieuwe dienst uit te rollen in ons land. UberX werkt op dezelfde manier als UberPOP, maar biedt taxiritten door professionele chauffeurs aan. De kans dat deze dienst binnen het legale kader zal vallen waar de Brusselse regering al enige tijd aan werkt, is groter dan voor UberPOP.

De dienst die UberX aanbiedt, is duurder dan UberPOP maar biedt de gebruiker ook meer comfort. De wagens van de taxichauffeurs mogen bijvoorbeeld niet ouder zijn dan zeven jaar. Wanneer de dienst gelanceerd wordt, staat nog niet vast.

Taxisector reageert argwanend

"We verwelkomen elke onderneming die volgens de geldende wetten taxidiensten wil aanbieden", reageert de taxisector op de komst van UberX, de duurdere dienst van het Amerikaanse bedrijf, naar Brussel. Maar de sector vreest dat Uber taxidiensten wil aanbieden via de geliberaliseerde regeling op limousinediensten.

De taxisector blijft zeer argwanend tegenover het bedrijf, "aangezien de onderneming tot nog toe geen enkele moeite deed om de regels te volgen in verband met werkomstandigheden, sociale bijdrages, verzekeringen, keuringen en belastingen". Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van GTL, vermoedt dat UberX taxidiensten wil aanbieden via de regelgeving op de limousinediensten, die wel geliberaliseerd zijn, met een prijsbepaling die werkt volgens het vraag- en aanbodprincipe. "De strategie van Uber zou er dan in bestaan de taxi-diensten in een eerste fase aan goedkopere prijzen aan te bieden dan de vastgelegde taxi-tarieven en - zodra de taxiondernemingen weggeconcurreerd werden - vraag en aanbod te laten spelen", aldus Steenberghen.