U bent gewaarschuwd: dit jaar nog meer overlast door processierupsen

Bestrijding van processierupsen.
Foto Borgerhoff Bestrijding van processierupsen.
We zullen dit jaar meer last hebben van de eikenprocessierups. Dat zeggen experts. De warme en droge zomer van vorig jaar zorgde ervoor dat de rupsen meer eitjes konden afzetten, en dus zijn er nu meer nesten te vinden.

De naam zegt het zelf: de rupsen leven in eiken en kruipen in processie door de bomen. De brandharen op hun rug zorgen bij mensen voor jeuk. Vooral in de provincies Antwerpen en Limburg. De rupsen rukken nu ook op naar het noorden. Ook in Nederland is het intussen een groot probleem.

Overlast vanaf half juni

Halfweg juni zal de overlast starten, dan verliezen de rupsen hun brandharen. Als je jeuk krijgt, kan je best grondig douchen of je huid strippen met plakband. En enkele dagen wachten... Tot het niet meer kriebelt.

Processierupsen
rv Processierupsen7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Vogels eten die harige rupsen niet. Men zou moeten nagaan of eiken waar everzwijnen of varkens de eikels opeten, ook processierupsen hebben. De nachtvlinder legt de eieren nl aan de voet van de eik voor de winter. Een wroetend zwijn verstoord dat. Waar zijn de vleermuizen om die nachtvlinder op te eten ? De natuur is verstoord en dan krijg je extreme toestanden.

 • André Van der Poorten

  Eksters voederen ? De doden andere vogels , pikken hun jongen , die andere zwarte gangsters die onze schouwen bezetten .... ook zo’n overlast ! En dan die nog voederen ? Geef je dan je sleutel van de voordeur ook aan een inbreker ?

 • pieter De Potter

  In mijn bos-tuin zijn alle mussen en bijna alle mezen verdwenen door de eksters. Zo hebben die rupsen geen natuurlijke vijanden meer.

 • Ronny Demeyere

  In het bos tussen De Haan en Vosseslag, langs de driftweg zit het al een maand vol met deze rupsen. Ze eten sommige bomen kaal en bedekken ze met een gigantisch spinnet. Het wandelpad gebruiken houd een risico in. Bij melden aan de gemeente zegt men dat de boswachter ervan weet. Tot op vandaag gebeurt er niets en zitten za al in het bos tot aan de marktplaats. Hopelijk wordt er dan iets gedaan

 • Reyntens Catherine

  Vogeltjes worden langs alle kanten getroffen door de pesticiden met het gevolg dat het weer de mens is die de natuur in onregelmaat stuurt .... en het zal niet verbeteren want de mens is veel te egoïstisch en wil alle macht tot ze niet meer verder kunnen...En dan ...