Twitter schorst account Schild & Vrienden, Van Langenhove: “Iedereen met migratiekritische mening het zwijgen opgelegd”

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove tijdens de IJzerwake in 2019.
BELGA Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove tijdens de IJzerwake in 2019.
De Twitteraccount van Schild & Vrienden is door het sociale netwerk geblokkeerd. Op de Twitterpagina van de extreemrechtse organisatie verschijnt nu de melding dat de account werd opgeschort omdat die de richtlijnen van het sociale netwerk heeft geschonden. Twitter meldt niet over welke richtlijnen het precies gaat. Mogelijk kadert de opschorting in een algemene opkuisactie van Twitter tegen extremistische organisaties.

Het is niet duidelijk met welke berichten Schild & Vrienden precies de regels heeft geschonden. Twitter verbiedt onder andere tweets waarin geweld wordt verheerlijkt. Ook pesterijen of aanzetten daartoe kunnen niet, net als onder meer het bedreigen, lastigvallen of promoten van geweld jegens mensen op basis van hun ras, etniciteit, geaardheid of gender.

Mogelijk houdt de opschorting van de account niet rechtstreeks verband met een bijzondere tweet, maar kadert ze in een algemene actie van Twitter tegen blank-nationalistische organisaties. NBC News meldt immers dat Twitter meer dan 50 zulke accounts heeft opgeschort, gezien de recente kritiek op het bedrijf over hun gebrekkige aanpak van extremistische inhoud. De accounts in kwestie zouden immers in strijd zijn met Twitters verbod op terroristische of gewelddadige extremistische organisaties en individuen die hun illegale activiteiten promoten.

“Vandaag is het Schild & Vrienden, morgen is het aan de volgende, tot iedereen met een migratiekritische mening het zwijgen is opgelegd”, reageert oprichter van Schild & Vrienden en Kamerlid voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove. Het account van Van Langenhove is wel nog altijd actief.

De conservatieve Vlaams-nationalistische jongerenorganisatie werd in 2017 opgericht door Dries Van Langenhove. De alt-rightbeweging beweert aan metapolitiek te doen, maar zette de politieke overtuigingen van Van Langenhove wel in de schijnwerpers en plaveide de weg voor zijn kandidatuur voor Vlaams Belang bij de verkiezingen van mei 2019.

Schild & Vrienden verwierf meer nationale bekendheid na een reportage in het VRT-programma Pano, waaruit blijkt dat de leden van de organisatie in geheime chatgroepen vrijuit extreem racistische, seksistische en antisemitische opmerkingen delen.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  Nog een geluk dat we Dries hebben. Het levende bewijs dat een cordon rond vb meer nodig is dan ooit

 • vanaeken jokke

  Dat gaat ge volgende verkiezingen zien Michel Jacobs hoeveel mensen met gezond verstand er meer gaan stemmen op VB en NVA .Alles wat links correct zegt is de waarheid zij zijn de socialen en democraten die sociaal en democratie de nek omwringen.Het is alleen democratisch en sociaal als zij dat zeggen en ondertussen stelen ze van de armsten en daklozen of bent u samucocial al vergeten de beerput in Gent onbewoonbare sociale woningen groen en spa hoe sociaal toch.

 • Ward Berden

  Twitter doet wat ze willen, ze zijn daar vrij in. Net zoals iedereen de vrijheid moet blijven hebben om aan te nemen wie hij/zij wil, zijn huis te verhuren aan wie hij/zij wil...

 • Christiaan Boogaerts

  Moet niet veel van schilders vrienden hebben. Maar om daarvoor die account te deleten gaat ver. Uiteindelijk zetten ze daar niet aan tot haat.

 • Kris Pieters

  So? Dan maken ze gewoon een nieuwe aan hé.