Twintiger riskeert celstraf voor grootschalige hack: accounts van vierhonderdtal vrouwen gekraakt

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
Het openbaar ministerie heeft dertig maanden cel gevorderd voor Nabil T. (28) uit Antwerpen, die vervolgd wordt voor informaticafraude en belaging. De man bekende dat hij de socialmedia-accounts van een vierhonderdtal vrouwen gehackt heeft. Voor een zestigtal feiten wordt hij nu al vervolgd, voor de andere feiten loopt nog een opsporingsonderzoek.

Nabil T. wist op vernuftige wijze toegang te krijgen tot de socialemedia-accounts van zijn slachtoffers. Hij wijzigde ook de instellingen, waardoor de vrouwen zelf niet meer op Facebook, WhatsApp, Snapchat en andere platformen konden. De man had zo onbeperkt toegang tot onder meer hun foto’s en filmpjes. 

"Privéfoto's en -filmpjes die ze enkel met familie, vrienden of hun partner wilden delen. Foto's van hun kinderen ook. Mijn cliënten vrezen dat die beelden ooit nog eens ergens gaan opduiken, ook al beweert de beklaagde dat dat niet mogelijk is", stelde advocaat Walter Damen, die voor een zevental slachtoffers optreedt. 

Foto’s van vibrators

Behalve voor informaticafraude wordt Nabil T. ook vervolgd voor belaging. Hij had de vrouwen ongewenste, vaak seksueel getinte berichten gestuurd. De beklaagde deed dat anoniem of in naam van een persoon uit hun vriendenkring of familie. Hij stuurde ook foto's van vibrators en penissen door, al kan hij zich dat laatste naar eigen zeggen niet meer herinneren.

Nabil T. bekende de feiten. Hij was er in 2015 mee begonnen, nadat zijn relatie van vijf jaar was stukgelopen. De verdediging pleitte dat hij toen met een psychose kampte. Volgens de aangestelde gerechtspsychiater veinst de beklaagde een psychotische stoornis, of doet hij ze erger voor dan ze was. De man liep al vijf correctionele veroordelingen en vier veroordelingen door de politierechtbank op. 

De beklaagde zegt zich te schamen voor wat hij gedaan heeft. "Ik heb alle foto's en filmpjes gewist en ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan de burgerlijke partijen." Elk van de slachtoffers eist 3.500 euro schadevergoeding.
Het vonnis volgt op 28 mei.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bea Touzin

    Van mij mogen ze die gek levenslang geven van iemand zijn privacy blijf je af!