Twintiger die Noah (16) doodreed en vluchtmisdrijf pleegde, ziet straf in beroep verdubbeld

De Stationstraat in Haacht waar de 16-jarige Noah Mortier dodelijk werd aangereden.
Repro SPK, Vertommen De Stationstraat in Haacht waar de 16-jarige Noah Mortier dodelijk werd aangereden.
De correctionele rechtbank van Leuven heeft in beroep de gevangenisstraf van Maxim D. verdubbeld tot vier jaar cel. De 26-jarige man reed in de zomer van 2015 in Haacht twee jongeren aan en pleegde vluchtmisdrijf. De aanrijding kostte het leven aan de 16-jarige Noah Mortier.

Maxim D. reed 's nachts na een avondje stappen in de Stationsstraat in Haacht Noah Mortier en zijn vriend aan. De 16-jarige Mortier, met de fiets op weg naar zijn ouderlijke woning in het naburige Keerbergen, werd twintig meter weggeslingerd en overleed in het ziekenhuis. Het tweede slachtoffer (15) raakte lichtgewond.

De aanrijder pleegde vluchtmisdrijf. Amper enkele minuten na het ongeval probeerde hij een bevriende wagenmaker te contacteren om de ruit van zijn BMW te laten herstellen. De dag nadien ging D. gewoon werken. Pas twintig uur na de feiten meldde hij zich bij de politie.

Rijverbod "te zware straf"

De politierechtbank van Leuven veroordeelde D. op 17 april 2017 tot een rijverbod van vijf jaar en twee jaar cel, waarvan acht maanden met uitstel. Het openbaar ministerie tekende beroep aan, omdat het vonnis als te mild werd beschouwd.

Maxim D. vond de gevangenisstraf dan weer te zwaar omdat het zijn professionele carrière in de weg zou staan. De man uit Haacht, inmiddels verhuisd naar Willebroek, heeft in Antwerpen een energiebedrijfje opgericht en kan naar eigen zeggen zijn zaak niet runnen zonder rijbewijs.

Opnieuw betrapt

Volgens de procureur heeft de veroordeling van vorig jaar weinig indruk gemaakt. Amper zes maanden later werd D. betrapt op rijden onder invloed in Heverlee bij Leuven. Dat kostte hem opnieuw een rijverbod, ditmaal van drie jaar. Ook tegen die straf tekende hij beroep aan, dat nog behandeld moet worden. De aanklager verwees ook naar het psychologisch verslag. Volgens dat rapport vertoont de beklaagde narcistische trekken en een gebrek aan empathie.

Tijdens de behandeling van het beroep dook nog een nieuw feit op. Op 4 maart van dit jaar verbrijzelde D. om 4 uur 's ochtends tijdens de Totally 90's-fuif in de Brabanthal in Leuven een raam van de container waar drankbonnetjes verkocht werden. Hij nam de vlucht maar werd gevat door een bewakingsagent. Opnieuw bleek hij onder invloed van alcohol.

Inzet van het beroep voor de correctionele rechtbank was de celstraf. De correctionele rechtbank verhoogde die tot vier jaar cel, waarvan tien maanden met uitstel. Met die strafmaat volgde de rechter de vordering van het openbaar ministerie. Het rijverbod van vijf jaar en de boete van 15.000 euro, waarvan 6.000 euro met uitstel, blijven behouden. 
85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anthony van der Borght

  Dat is nog niet voldoende iemand het leven afnemen die dat dood is heeft hier niet om gevraagd. !! is dat zoveel waard maar 8 jaar .

 • armand van meerbeek

  Goed zo!!! Hopelijk gaat het de rest van zijn leven slecht met zijn zaak en met zijn leven. Afzien makker, zoals de familie van Noah nu doet voor de rest van hun leven.

 • Jef goossens

  Zulke gasten moet alles ,maar dan ook alles worden afgenomen tot het einde van hun leven !

 • Robert DE REU

  @ Gerard Braeckmans, sorry zonder op het ongeval zelf terug te komen zie ik op de foto waar het slachtoffer is aangereden en de bloemen liggen een heel andere ( gevaarlijke ) situatie dan U beschrijft of het moet na het ongeval zijn veranderd.

 • janine stevens

  Ja, Frank, je hebt waarschijnlijk wel gelijk maar dat veranderd niets aan het gedrag van de doodrijder en ik vind zelfs de huidige straf nog veel te weinig en een rijverbod helpt bij die gasten niet want ze blijven rijden zonder rijbewijs, dus is gevangenisstraf goed maar dan wel voor de volledige tijd en niet na 1/3 al op vrije voeten.