Twintig procent meer armen vragen steun

thinkstock
Het aantal Vlamingen dat in armoede leeft en steun vraagt, is dit jaar met liefst twintig procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Netwerk tegen Armoede, dat 58 verenigingen bevroeg, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. Vorig jaar deden al dertig procent meer Vlamingen dan in 2011 een beroep op de armoedeorganisaties.

De organisaties kunnen de vraag naar goedkope maaltijden, administratieve hulp of andere bijstand nauwelijks nog bijhouden. "We zien dit jaar opvallend veel mensen met een job, tweeverdieners zelfs, die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, " luidt het.

"Veel mensen die het financieel breder hadden, zijn door de crisis hun goedbetaalde job verloren, " zegt Annemie Degreef van de vzw OpenArmen. "Om hun uitkering niet te verliezen, hebben ze slechter betaald werk aangenomen. Of een deeltijdse baan met wisselende shifts die ze moeilijk kunnen combineren met een tweede job. Maar de hypotheek blijft dezelfde. En zo belanden ze bij ons."

Net nu de vraag zo toeneemt, zegt veertig procent van de armoedeverenigingen dat lokale besturen extra taken op hen afschuiven, zonder dat daar meer centen tegenover staan. Integendeel: de helft van de organisaties ziet hun lokale subsidies dalen. "Lokale besturen bouwen hun dienstverlening af, " stelt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.

 
We zien dit jaar opvallend veel mensen met een job, tweeverdieners zelfs, die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.
Vlaams Netwerk tegen Armoede