Twintig jaar cel voor moordpoging op vriendin

Het hof van beroep in Gent heeft de 20 jaar celstraf van een Roma voor moordpoging op zijn vriendin bevestigd. Toen de vrouw aankondigde dat ze hem ging verlaten, sneed hij op koele wijze haar keel over met een broodmes.

De feiten vonden plaats op het eiland Malem in Gent. Zijn 22-jarige vriendin had die dag aangekondigd hem te zullen vertrekken. Toen ze lag te slapen, ging de man eerst nog een sigaret roken. In de slaapkamer ging hij op haar zitten en met een keukenmes sneed hij haar de keel over met de woorden: 'En nu zal je sterven.'

De ouders en de zus van de man werden door het geschreeuw gewekt en konden de hulpdiensten verwittigen. De vrouw overleefde de aanslag nipt. De man kreeg 20 jaar celstraf voor poging moord, maar ging in beroep. Zijn advocaat was van mening dat hij geestesgestoord is en vroeg bijkomend onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid.

Het hof van beroep in Gent besliste dat niet te doen. "De feiten zijn bijzonder ernstig en ronduit gruwelijk. Er werd met bijzonder brutaal geweld de keel over gesneden. Ook de koele wijze waarop tarten elke verbeelding", aldus het arrest. Ook de verontwaardiging achteraf, toen hij vernam dat het slachtoffer niet was overleden, kon bij het hof op geen begrip rekenen en oordeelde dat de veroordeling tot 20 jaar cel de enig passende straf was.