Twintig jaar cel voor man die zorgbehoevende moeder (83) wilde helpen door haar te doden

In dit huis in de Deuzeldlaan woonde Eric met zijn moeder.
Marc De Roeck In dit huis in de Deuzeldlaan woonde Eric met zijn moeder.
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Eric V.d.B. (58) veroordeeld tot twintig jaar cel voor oudermoord. Hij had vorig jaar zijn zorgbehoevende moeder Martha Van Hoof (83) verstikt met een kussen in hun appartement op de Deuzeldlaan in Merksem. Hij kreeg twee jaar meer dan gevorderd werd.

De vijftiger was op 16 maart 2016 zelf naar de politie gestapt met de boodschap dat hij zijn moeder gedood had in haar slaap. Toen de hulpdiensten het appartement binnengingen, troffen ze daar inderdaad haar levenloze lichaam aan.

Eric woonde al twintig jaar bij zijn moeder en verzorgde haar. Ze kampte de laatste jaren met hart-, nier-, maag-, darm- en rugproblemen en ging volgens hem snel achteruit. Martha at niet meer en weigerde ook haar medicatie in te nemen. Ze zou meermaals tegen hem gezegd hebben dat ze niet meer wilde leven.

Toen hij in de nacht van de feiten om 3 uur langs haar slaapkamer was gepasseerd, besloot hij om zijn moeder te helpen door haar te doden. Hij haalde een kussen van zijn bed en drukte het acht minuten op haar gezicht. Ze had zich volgens hem niet verweerd.

Daarna had hij een taxi gebeld en was hij naar een bankautomaat gereden, waar hij 1.300 euro afhaalde. Vervolgens ging hij naar Antwerpen, waar hij verschillende cafés bezocht en wat rondwandelde, alvorens zich aan te geven. Hij vertelde de politie dat hij voor altijd naar de gevangenis wilde.

De verdediging had nochtans de vrijspraak gevraagd, omdat hij "gedwongen werd door een macht die hij niet kon weerstaan", maar de rechtbank ging daar niet in mee. Zijn advocaat had daarnaast de uitlokking gepleit, omdat het slachtoffer voortdurend gezegd zou hebben dat ze niet meer wilde leven, maar ook dat verweer werd door de rechtbank van tafel geveegd.

De politie had tijdens het onderzoek niemand kunnen vinden die de bewering van de beklaagde over haar stervenswens kon bevestigen. De zus van Martha verklaarde dat het slachtoffer depressief was, omdat het zo lang duurde voordat ze beter werd. Ze wist evenwel niet dat Martha wilde sterven.

"Beklaagde kon zijn driften niet onder controle houden en beroofde zijn moeder van het leven. Het is echter niet aan hem om te bepalen wanneer iemands leven beëindigd dient te worden", oordeelde de rechtbank. Eric V.d.B. moet zijn broer 10.000 euro schadevergoeding betalen en zijn nichtje één euro.

Beklaagde kon zijn driften niet onder controle houden en beroofde zijn moeder van het leven. Het is echter niet aan hem om te bepalen wanneer iemands leven beëindigd dient te worden

Rechtbank