Twintig gedetineerden krijgen schadevergoeding voor "onmenselijke behandeling”

De gevangenis van Sint-Gillis
belga De gevangenis van Sint-Gillis
De Belgische staat is veroordeeld voor de "onmenselijke behandeling" van twintig gedetineerden in vier Belgische gevangenissen tijdens de cipiersstaking van april tot juni 2016. De gevangenen zullen een schadevergoeding krijgen, bericht RTL Info vandaag.

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel vonniste op 13 juni dat de Belgische staat zijn verplichtingen niet is nagekomen. De staat werd veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van de gedetineerden. "De staking is geen geval van overmacht dat de Belgische staat ontheft van zijn verplichtingen die voortvloeien uit artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens."

De twintig gevangenen komen uit vier gevangenissen: die van Nijvel, Sint-Gillis, Vorst en Itter. In Itter krijgen vier gedetineerden bijvoorbeeld 800 euro van de staat, net als de advocatenkosten. Eind mei had het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Belgische staat al veroordeeld voor "onmenselijke behandeling" van een gevangene van de gevangenis van Itter in 2016. Het was niet de eerste keer dat het EHRM de Belgische staat veroordeelde in een dergelijke zaak.
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patje Moyens

  Dan mogen onze bejaarden die in een zorginstelling verblijven ook klacht indienen om dezelfde reden. Meer dan de helft van onze ouderen krijgen ook niet de gepaste zorg die ze verdienen. Mensen die negatief zijn voor de maatschappij hebben nu eenmaal de voorkeur op zij die positief hebben bijgedragen dankzij de hedendaagse politieke correctheid.

 • Sylvia Van geel

  Een crimineel daadwerkelijk straffen is moeilijk tegenwoordig maar ingaan op hun vraag is dan weer geen probleem. Hun slachtoffers hbb niks gekregen buiten verdriet, pijn en miserie!

 • Kevin Vermeir

  Deze vergoedingen rechtstreeks uitkeren aan hun slachtoffers dan?

 • Marc Baeyens

  Zo ondermijnt onze eigenste linkse justitie verder het gezag. Men moet niet bang zijn om een misdrijf te plegen ; in de gevangenis wacht u een comfortabel leventje met kost en inwoon betaalt door de staat (door ons).

 • VIVIANE LEPEE

  Wat was er onmenselijk? Eten niet op tijd? TV afgesloten? Peeskamer niet beschikbaar? Ik denk dat vele gevangenen die opgesloten zitten in hun landen van herkomst onmiddellijk willen tekenen voor de "onmenselijke" gevangenissen hier.