Tweet van Jong N-VA over verkoop Wallonië aan Trump ligt gevoelig in Franstalig België

Twitter Jong N-VA
De jongerenafdeling van N-VA veroorzaakt ophef in Franstalig België met een tweet waarin ze Wallonië aanbiedt aan de Amerikaanse president Donald Trump voor 1 euro. Onder meer Kamerlid Catherine Fonck (cdH) en voormalig Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) reageren verontwaardigd. N-VA-jongerenvoorzitter Lawrence Vancraeyenest benadrukt dat het om een grap gaat. "We willen hier niets mee uitlokken.”

"Beste president Donald Trump, één euro en Wallonië is van u. Bel ons." Die boodschap die Jong N-VA vanmiddag op Twitter zette naar aanleiding van de heisa rond Groenland, veroorzaakt hier en daar ophef in Franstalig België. De website van de krantengroep Sudpresse, Sudinfo, heeft het over "intentionele provocatie aan de hand van een actueel onderwerp", La Dernière Heure en La Libre hebben het over "een provocerende tekst".

“Zo triest”

Ook cdH-Kamerlid Catherine Fonck is niet opgezet met de boodschap van Jong-NVA, laat ze blijken op Twitter. "Ze zijn fier op hun tweetje. Vleien bij de anti-Franstaligen en surfen op het terugplooien op zichzelf en het verwerpen van anderen... Hun toekomstvisie en hun visie op de maatschappij zijn zo triest en egoïstisch. Ik heb met ze te doen", zegt ze.

Voormalig Senaatsvoorzitter en huidig eerste schepen in Luik Christine Defraigne (MR) reageert ook verontwaardigd. "Hiermee is alles gezegd. Maar het gaat uiteraard om jongeren die een grapje maken en de partijtop denkt daar absoluut niet hetzelfde over", klinkt het cynisch.

“Grapje”

N-VA-jongerenvoorzitter Lawrence Vancraeyenest benadrukt dat het louter om een "spontaan grapje" gaat. De Amerikaanse president kondigde vanochtend aan dat hij een staatsbezoek aan Denemarken afzegt, omdat het Groenland niet aan hem wil verkopen, waarna er onder de hashtag 'GreenlandIsNotForSale' heel wat grappen werden gemaakt op sociale media.

Dat N-VA federaal vroeg of laat wellicht aan tafel moet gaan met de Franstalige partners om een regering te vormen, speelde bij het plaatsen van de tweet geen rol, aldus Vancraeyenest. "We hadden hier absoluut geen politieke boodschap mee en wilden ook niets uitlokken. Dit was een grapje, inspelend op de actualiteit, vanuit jongerenperspectief.”

Het Amerikaanse staatshoofd zou op 2 september eigenlijk een staatsbezoek aan Denemarken brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II. Trump heeft zijn bezoek aan Denemarken van volgende maand afgezegd omdat de Deense premier Mette Frederiksen heeft gezegd dat Groenland niet te koop is.
EPA Het Amerikaanse staatshoofd zou op 2 september eigenlijk een staatsbezoek aan Denemarken brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II. Trump heeft zijn bezoek aan Denemarken van volgende maand afgezegd omdat de Deense premier Mette Frederiksen heeft gezegd dat Groenland niet te koop is.238 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jens van den Broeck

  De Waalse rode elite die wil regeren over de VS... Ze gaan nog schrikken.

 • Willem Van Severen

  Leuke grap!

 • Jan Vannuffelen

  Ja Ronny Ooijen , alles is de schuld van Bart De Wever .

 • Jean West

  Als men de transfers optelt door de jaren heen is Wallonië al eigendom van Vlaanderen.

 • Ronny Ooijen

  annie dupont, wist u niet dat Bart De Wever 1 miljard steelt van de belastingbetalers die "op de parking" wonen om zijn 18 prestige projecten te bekostigen? Dan hebben we het nog niet over de vele miljarden euro's kostende (en volgens experts praktisch niets oplossende) Oosterweel. Wat dacht u van zijn even nutteloze LEZ zone die de burgers al vele miljoenen euro's hebben gekost? Show ...euh...Give me the money!