Tweede nationale betoging tegen racisme op zondag 24 maart

De betoging trok vorig jaar volgens de politie zo'n 3000 deelnemers.
EPA De betoging trok vorig jaar volgens de politie zo'n 3000 deelnemers.
Op zondag 24 maart organiseert het "Platform 21/03" voor het tweede jaar op rij een nationale betoging tegen racisme in Brussel, naar aanleiding van de werelddag tegen racisme en discriminatie op 21 maart. Vorig jaar bracht de manifestatie in onze hoofdstad volgens de politie 3.000 mensen op de been. De organisatoren spraken toen zelf van 8.000 deelnemers.

Het Platform 21/03 wordt gesteund door meer dan 120 organisaties, onder meer Hart Boven Hard, het Minderhedenforum, de vakbonden ACV en ABVV en jeugdbewegingen. Het klaagt "het racistische gedachtegoed" in onze samenleving aan en pleit voor "solidariteit, mensenrechten en een menswaardig leven voor iedereen".

Concreet leggen de organisatoren een eisenbundel op tafel met zes punten, die deel moeten uitmaken van een "gecoördineerd interfederaal actieplan". Zo pleiten ze voor "betere inspecties met proactieve praktijktesten en sancties voor oneerlijke behandeling" op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in het onderwijs, willen ze "vluchtelingenopvang die de mensenrechten respecteert, geen gesloten centra" en verwerpen ze de verboden op levensbeschouwelijke tekens. Daarnaast spreken ze zich ook uit tegen meerdere artikels uit de nieuwe vreemdelingenwet en tegen etnische profilering door de politie. Tot slot "moet de dekolonisering doorgetrokken worden in musea, leerplannen, schoolboeken, bibliotheken, straten en pleinen en de media".
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Wanneer gaat eerste schooldirectie hun llg verplichten of stimuleren om deel te nemen.

 • Gerry Cle

  Racisme is iets waar iedere democraat tegen is. Onbegrijpelijk dat er toch nog steeds mensen (?) zijn die discrimineren op basis van ras. Onbegrijpelijk ook dat onze regering halsstarrig blijft weigeren om die discriminatie op te sporen en te bestraffen.

 • Erwin Lauwens

  Betoging voor het klimaat, tegen racisme enz. Groen heeft blijkbaar alle mogelijke betogingen opgespaard tot vlak voor de verkiezingen om als 'deskundigen' uitgebreid in beeld en aan het woord te kunnen komen. De laatste 7 dagen waren ze in: De Afspraak, Terzake, Villa Politica (nationaal, regionaal en weekoverzicht), Van Gils en gasten, het Nieuws (5 dagen) en de Zevende dag. Kort gezegd: alle dagen van de week ofwel Kalf-0, ofwel de Almachtige om niets concreet te zeggen.

 • Frans Peeters

  Ik wil ook meegaan om gratis openbaar vervoer, voorrang sociale woning, tegemoetkomingen OCMW en geen belastingbetalen

 • louis van hoeylandt

  word er dan ook aangekaart dat de belg op de sociale woning systeem ,gediscrimineerd word op de ander niet belgien of nieuw belgien , hoort dat niet bij racisme .dat de bevoorrechte op ons neerkijken en we niet aan een sociale woning geraken ,