Tweede gezin opgesloten in Gesloten Centrum 127 bis Steenokkerzeel

Photo News
Een tweede gezin zit sinds gisteren in het gesloten centrum 127 bis in Steeenokkerzeel. Het gaat om een moeder met vijf kinderen uit Azerbeidjan, zo is bevestigd aan onze redactie. 

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA)  heeft dit op Twitter bekendgemaakt. "Illegaliteit van hardnekkige vertrekweigeraars wordt niet langer getolereerd", luidt het letterlijk in zijn bericht.

"Ze zijn uitgeprocedeerd en hebben meerdere bevelen gekregen om België te verlaten", zegt ze. "Ze hebben het hele cascadesysteem doorlopen: ze zijn niet vrijwillig teruggekeerd en zijn ontsnapt uit de open terugkeerwoningen. De ultieme stap is dan gedwongen terugkeer via de gesloten gezinseenheden."

Sinds midden augustus verblijft er een Servisch roma-gezin in de nieuwe woonunits van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Woensdag had de Antwerpse raadkamer nog een procedure van dat gezin tegen de maatregel afgewezen. "De weg ligt juridisch open. We werken verder", gaf Franken in een reactie te kennen op Twitter. Tegen de beslissing van de raadkamer is wel nog beroep bij de kamer van inbeschuldigingsstelling mogelijk.

Ophef

De woonunits in het gesloten centrum veroorzaakten heel wat ophef. Vorige week trokken nog vijftien middenveldorganisaties naar de Raad van State om de schorsing en opheffing te vragen van het koninklijk besluit dat de modaliteiten van opsluiting van de betrokken gezinnen regelt. Op 22 augustus verwierp de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het verzoek van het gezin tot schorsing van de uitwijzing, maar een nieuwe asielaanvraag zorgde voor nieuw uitstel van de uitwijzing.

Francken reageerde vrijdag opgetogen over de beslissing van de raadkamer van Antwerpen over de opsluiting van gezinnen met kinderen. Het beroep van het Servische roma-gezin is volgens de raadkamer ongegrond, stelde Francken.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bezocht het centrum donderdag en keerde verontwaardigd van zijn bezoek terug. Volgens Vanobbergen ondervinden de kinderen, die tussen de 1 en 6 jaar oud zijn, enorme psychologische problemen.

BELGA130 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Zachy Heeren

  Wanneer doet Franken eens wat tegen al die illegalen? Die zouden ze moeten opsluiten tot ze een vliegtuig kunnen vullen en terug naar land van herkomst. Maar nee,ze sluiten liever gezinnen op......Heb mijn keuze al gemaakt voor de volgende verkiezingen

 • Gino Denil

  Hij doet zo zijn best om te twitteren dat hij zijn best doet. Waarschijnlijk al de beste twitteraar van het hele land.

 • Nancy Verhoeven

  Francken moet zijn harde achterban en die van de al vroeger overgelopen Vlaams Blokkers naar zijn n-va, toch wat paaien zo kort voor de verkiezingen.

 • pierre Van den Wijngaert

  Vanobbergen vind de accommodatie niet goed maar het jeugddetentiecentrum voor onze eigen jeugd totaal versleten dat interesseert hem niet,de kinderen moeten zelfs snachts op de pot en wassen zonder warm water,maar ja Vlaamse kinderen wie heeft daar nu interesse voor??

 • Johny Lapeire

  Nu is het de beurt zan het volgende miljoen, en 2 dagen later staan er dubbel zoveel.