Twee zwaargewonden bij treinbotsing nabij Hoei

In de buurt van Hoei botsten vanmorgen een goederentrein en een passagierstrein.
In de buurt van Hoei botsten vanmorgen een goederentrein en een passagierstrein.

De reizigerstrein die vanochtend in Saint-Georges-sur-Meuse botste tegen een goederentrein, reed niet op het juiste spoor. Dat blijkt uit de eerste elementen van het onderzoek, zo werd vernomen van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

Veertig van de 42 mensen die gewond raakten, hebben het ziekenhuis verlaten. Dat zegt Infrabelwoordvoerder Frederic Petit.
Twee mensen raakten zwaargewond, maar zijn momenteel buiten levensgevaar. Volgens de woordvoerder zou de ernst van hun verwondingen meevallen.

Borst en buik
Op de passagierstrein zaten op het moment van het ongeval zo'n 50 reizigers."De meeste passagiers zijn tegen het tafeltje voor hen opgebotst", zegt een brandweerman ter plaatse. "Ze hebben dus voornamelijk klachten aan de borst en de buik. De twee bestuurders hebben zich tijdig naar achter kunnen begeven en raakten niet gewond. Ze zijn wel in shock."

Crisiscentrum
In het gemeentehuis van Saint-Georges-sur-Meuse werd een crisiscentrum ingericht en op de plaats van het ongeval trok de brandweer een veldhospitaal op. De gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in Hoei, Seraing, Luik en Borgworm, maar nog slechts twee passagiers blijven opgenomen.

Vertragingen
Het treinverkeer blijft ondertussen verstoord. Tussen Hoei en Flémalle-Haute rijdt nog altijd in beide richting een vervangende busdienst. In beide gevallen moet volgens Infrabel worden gerekend op een uur extra reistijd. Volgens Petit is het nu wachten op de toestemming van het parket voor een van de sporen wordt vrijgegeven en er opnieuw treinverkeer mogelijk is. Waarschijnlijk wordt rond middernacht gestart met het weghalen van de treinen, en de situatie zou morgen tegen het einde van de dag weer volledig normaal moeten zijn, zegt Infrabel. (belga/adv/tdb/sam/eb)

De gewonden werden eerst opgevangen in een noodtent.
De gewonden werden eerst opgevangen in een noodtent.
Zes gewonden moesten naar een ziekenhuis.
Zes gewonden moesten naar een ziekenhuis.