Twee tienermeisjes opgepakt net voor vertrek naar Syrië

PHOTO_NEWS
Op de luchthaven Brussels Airport zijn vorige week donderdag twee jonge vrouwen opgepakt die op het punt stonden naar Syrië te vertrekken. Het gaat om een 17-jarige en een 19-jarige, beiden uit Antwerpen, die een vlucht naar het Turkse Istanboel hadden geboekt en vandaar waarschijnlijk naar de Turks-Syrische grens zouden trekken. De raadkamer heeft de aanhouding van de 19-jarige bevestigd. Ze wordt verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie.

Volgens het federale parket zijn er sterke aanwijzingen dat ze naar Syrië wilden vertrekken. De zus van het meerderjarige meisje zit al ginder en via sociale media hield ze ook nog met andere moslima's aan het front contact. Ze wilde naar verluidt met ogen zien hoe het er daar aan toe ging. "Het is echter nog niet duidelijk of zeker dat ze daar gingen deelnemen aan de gewapende strijd", klinkt het. "Dat moet het verdere onderzoek nog uitwijzen."

De raadkamer bevestigde vandaag haar aanhouding, waardoor ze nog een maand in de cel blijft. Haar advocaat moet nog met haar overleggen of er eventueel beroep wordt aangetekend tegen die beslissing.

Het 17-jarige meisje werd ter beschikking gesteld van de jeugdrechter.