Twee Syriëstrijders bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel

Reuters
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Nour-Eddine E.M. (45) en Adem B.A. (24) veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Ze hadden zich in Syrië bij Islamitische Staat aangesloten. Beide mannen lieten verstek gaan op hun proces. Eén van hen zou overleden zijn.

Nour-Eddine E.M., een Marokkaan die destijds in Hoboken woonde, was op 4 april 2013 via Brussels Airport naar Istanboel gevlogen. Hij had aan de luchthavenpolitie verteld dat hij niet meer naar België zou terugkeren. De veertiger reisde verder naar Syrië, waar hij zich bij Islamitische Staat voegde. Hij dook in een propaganda-filmpje op, waarin werd opgeroepen tot de verovering van Spanje. Waar hij zich nu bevindt en of hij nog in leven is, is niet duidelijk. 

De Tunesiër Adem B.A., die in Antwerpen woonde, was op 24 juli 2014 eveneens via Brussels Airport naar Istanboel gereisd. Volgens zijn oom sloot hij zich bij Islamitische Staat aan in het Syrische Raqqa. Hij vertelde de politie dat de beklaagde geradicaliseerd was onder invloed van een aantal personen die hij in een moskee in Borgerhout ontmoet had. Zijn naam komt voor op een lijst van Syriëstrijders, afkomstig van IS. Adem B.A. zou ook betrokken zijn geweest bij een zelfmoordaanslag, maar dat werd nooit bevestigd. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  En bij terugkeer voorrang op alle sociale middelen

 • johan vankeirs

  Zijn ze wel zeker dat ze hier al niet zijn in de omgeving van Brussel(het schuiloord bij uitstek)Zeer jammer dat de belastingbetaler opnieuw zal opdraaien voor het gratis verblijf en onderhoud.

 • Jos Temmerman

  Inplaats van dat hier buiten te smijten gaan ze er nog wat belastinggeld insteken..

 • johny daneels

  Ze zullen zichzelf vervuilen van het lachen

 • Koen Van Crombruggen

  Als ge uw toornhoge belastingen in dit land, waarmee bovenstaande gevallen worden mee onderhouden, niet op tijd betaald, dan krijg je een zwaardere straf. Zelfs uw job verliezen als brave burger met hypotheken is een zwaardere straf terwijl ge niet eens iets hebt misdaan.