Twee Soedanezen vrijgelaten op basis van CGVS-rapport

BELGA
Twee Soedanezen die opgesloten zaten in een gesloten centrum zijn vrijgelaten op basis van het Soedan-rapport van het Commissariaat voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) van afgelopen week. Dat melden verschillende bronnen. In beide gevallen werd hun opsluiting herroepen door de raadkamer. 

Die oordeelde op basis van het CGVS-rapport dat de Belgische staat onvoldoende heeft onderzocht of de betrokkenen bij hun terugkeer het risico lopen op foltering of slechte behandeling. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) is in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer.

Volgens de raadkamer ontbreekt in beide dossiers een toetsing van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat artikel 3 - centraal element in heel de Soedan-discussie - zegt dat er geen risico mag zijn op foltering of slechte behandeling bij terugkeer.

Onvolledig dossier

 "De raadkamer zegt dat het CGVS-rapport, evenals het vonnis van het Hof van Cassatie van 31 januari, bevestigt dat de staat de verplichting had om een individueel onderzoek uit te voeren naar het risico van schending van artikel 3", zegt de raadsman van één van de betrokken Soedanezen. "Het dossier laat niet zien dat een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd, dus de persoon moet vrijgelaten worden", klinkt het. Maar omdat de overheid in beroep is gegaan, is de betrokken Soedanees nog niet echt vrij, vult de advocaat aan.

Enige vrijlatingen

Zowel volgens de Dienst Vreemdelingenzaken als verschillende hulporganisaties voor migranten gaat het voorlopig om de enige vrijlatingen sinds de publicatie van het CGVS-rapport. De regering heeft beloofd zich te schikken naar de aanbevelingen in het rapport. Zolang die bijsturingen nog niet gebeurd zijn, bestaat er een kans dat er nog vrijlatingen volgen op basis van dezelfde argumentatie, zo is te horen.

"Er moet geval per geval een grondig onderzoek gevoerd worden naar de risico's op foltering of onmenselijke behandeling op grond van artikel 3 van het EVRM", klinkt het bij de Dienst Vreemdelingenzaken. "Het CGVS-rapport heeft voorwaarden gesteld wat de repatriëringen naar Soedan betreft. Die voorwaarden moeten door de regering concreet ingevuld worden."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Dat rapport was dus wel degelijk anders dan Francken het wou laten uitschijnen. Maar de waarheid moet je ook niet bij Theo zoeken. Geen nood echter voor deze die toch terug gestuurd worden. Die kunnen nu toch een nieuw paspoort kopen bij de broer van de Soedanese president.

 • Jos Temmerman

  Alee mensen,je weet dus waarom je werkt en binnenkort weer extra belastingen zal mogen betalen.

 • Jan De Greef

  Hier wordt het nut van de scheiding der machten in een democratische rechtsstaat terecht bewezen.

 • marc van de poel

  Goed, je laat die geluk zoekers vrij . En wat gaan die nu doen? Kamperen in Brussel? Slapen op een autostrade middenberm? Een paar dagen onder een vrachtwagen hangen? Rare snuiters, die Soedanezen.

 • guido Bervoets

  Zou Theo Francken nu ook zijn volgers twitteren dat hij twee Soedanezen heeft moeten vrijlaten dankzij het rapport van de CGVS? Ik ben zeker van niet! Hoewel het rapport van de CGVS een maat voor niks was omdat het niks bewees maar ook niks ontkende heeft het toch aangetoond dat Francken de regels met voeten trad en dat er vanaf nu strenger op zijn vingers zal gekeken worden. Mooi zo.