Twee Schild & Vrienden-leden staan plaats in Sociale Raad UGent niet af

Louis Ampe en plaatsvervanger Dries Van Meirhaeghe.
RV Louis Ampe en plaatsvervanger Dries Van Meirhaeghe.
Dries Van Langenhove mag dan uitgesloten zijn van de raad van bestuur van de UGent, twee andere Schild & Vrienden-leden zetelen wél nog in een belangrijke raad van de universiteit. Louis Ampe en Dries Van Meirhaeghe staan hun plaats in de Sociale Raad niet af, ondanks het protest tegen hun positie.

Tegen het duo was de voorbije weken in het Gentse studentenmilieu protest gerezen. Bij de betoging van vorige week dinsdag, eiste de organisatie uitdrukkelijk dat ze vrijwillig uit de Sociale Raad zouden stappen. Die raad neemt onder meer beslissingen over sociale voorzieningen voor studenten. De twee Schild & Vrienden-leden werden in mei verkozen in verkiezingen met een hogere opkomst dan die voor de raad van bestuur, waarvoor Dries Van Langenhove verkozen werd.

Interne mail

Louis Ampe en plaatsvervanger Dries Van Meirhaeghe zullen ondanks het protest op post blijven. Dat blijkt uit een interne mail die onze redactie kon inkijken. Louis Ampe en Dries Van Meirhaeghe richten zich in de mail tot de andere leden van de Sociale Raad. "Onze kiezers waren verontwaardigd dat er uit het niets een oproep gelanceerd werd op sociale media met de hashtag #wijzijnmetmeer, om Louis en mezelf uit de Sociale Raad te zetten", schrijven ze. "Wij betreuren het ten zeerste dat dit protest werd georganiseerd voor de eerste vergadering, m.a.w. zonder dat de organisatoren in kwestie de moeite hadden genomen om kennis te maken met ons."

Eerste vergadering

"Het preventief proberen uitschakelen van collega's die meer studenten representeren lijkt ons dan ook geen oplossing, eerder een ondermijning van de democratie", schrijven ze nog. Het duo laat duidelijk blijken dat het zijn zitje in de Sociale Raad niet zal opgeven. "Wij kijken alvast vol enthousiasme uit naar de eerste vergadering", sluiten ze af.

De eerste vergadering staat gepland voor volgende week. De organisatie van de betoging van vorige week kondigde al verdere protestacties aan, als blijkt dat er toch Schild & Vrienden-leden in de UGent-organen blijven zetelen.

Publieke distantiëring

Onno Vandewalle, die ook in de Sociale Raad zetelt en actief is in de PVDA, is naar eigen zeggen niet verrast over de mail. "Het is wel straf dat er geen blijk van schuldbesef zit in de mail, want veel mensen zijn echt gechoqueerd. Op z'n minst moeten ze zich publiek distantiëren van de waarden en normen van Schild & Vrienden en de campagne waaraan ze deelnamen. Dat eisen we wel."
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • RONNY DE PETTER

  Beiden hebben gelijk.

 • Dick DECOCK

  De enige die moet aftreden is die rector die mensen schorst om hun overtuiging en eigenlijk rechter speelt .

 • Bob Bedford

  Links blijkt nog altijd niet te verstaan dat deze mensen democratisch verkozen zijn...nochtans niet moeilijk.

 • jos robben

  en gelijk hebben ze

 • Anne Callebaut

  Groot gelijk.