Twee procent kinderen kan schoolboeken niet betalen

Illustratiebeeld
Getty Images/Cultura RF Illustratiebeeld
Bij het begin van het schooljaar zat een kleine 2 procent van de scholieren in de klas zonder schoolboeken, omdat ze die niet konden betalen. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis.

"Soms maakt de leerkracht ­kopieën voor de kinderen zonder boek, maar ook die moeten ­betaald worden. Soms zitten ze met lege handen in de klas, soms moeten ze naar de strafstudie omdat ze niet in orde zijn", verklaart Colette Victor, project­coördinator van Samen tegen Onbetaalde Schoolfacturen (STOS) bij Welzijnszorg.

Voor het eerst heeft die vzw een telling georganiseerd van het aantal kinderen dat na twee weken school zonder boeken in de klas zat. In totaal zijn 18.969 leerlingen in de middelbare school ­geteld. Bijna twee procent of 338 van hen hadden niet de boeken die ze nodig hadden. Geëxtrapoleerd naar alle middelbare scholieren komt dat neer op zo'n 7.600 kinderen.

Het gaat niet om een wetenschappelijke studie en mogelijk zitten er enkele leerlingen tussen die hun boeken vergeten ­waren, maar STOS heeft dat ­zo veel als mogelijk proberen uit te sluiten. "Anderzijds deden aan de telling vooral scholen mee die we al een jaar ondersteunden om ­bewust met kosten en boeken om te gaan", zegt Victor. "Wellicht is dit dus het topje van de ijsberg."

"We gaan aan tafel met de scholen, maar ook met de uitgeverijen om dit aan te pakken", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  @danny janssens ,doorgaans is een schoolrekening per jaar om en bij de 700€, nie-mand zegt kindergeld af te schaffen ,wel een andere bestemming te geven en men zou kunnen beginnen" helft" van kindergeld in te houden en rechtstreeks aan de scholen door te storen en komt het geld ook waar moet zijn en ten guste van het kind.Anderzijds heb je ook gelijk loonwagens en dergelijke luxe voordelen af te schaffen.

 • Ronny Biesen

  Dank aan de NVA en de andere partijen die de laatste jaren de facturen zo deden oplopen. Hun "meer netto" heeft een wrange nasmaak, nl. "meer kosten".

 • Elly Snoekx

  Daarom moet onderwijs gratis zijn. Schande politiek!

 • danny janssens

  Schaf het kindergeld af dan hebben ze wel boeken maar geen eten. Nee, de maatschappij moet dringend andere prioriteiten stellen : schaf bedrijfswagens af, schaf notionele interest af en dan praten we weer. Het is de taak van de overheid om iedereen in belgie welzijn te verschaffen niet luxe.

 • Leo Peeters -Duym

  N-VA’er Ben Weyts gaat aan tafel zitten, dus alweer kunnen we rekenen op nutteloze of halfslachtige N-VA ‘oplossingen’. Dé oplossing: schoolboeken moeten betaalbaar zijn voor alle kinderen, maar dat kan niet zonder het inleveren van een stukje privacy. De overheid moet inzage krijgen over de bezittingen en over in- en uitgaven van een gezin dat in deze bijstand vraagt, dat is ook de mening van mijn VB-partijgenoten.