Twee op de drie geradicaliseerde gedetineerden worden niet begeleid

De gevangenis van Hasselt, waar een vleugel voor geradicaliseerde gevangenen werd geopend.
belga De gevangenis van Hasselt, waar een vleugel voor geradicaliseerde gevangenen werd geopend.
Van de 450 gedetineerden met indicaties van radicalisering hebben er 132 een vorm van begeleiding gekregen. Minister Vandeurzen (CD&V) werft twee extra deradicaliseringsconsulenten aan om de strijd op te voeren. 

Staatsveiligheid gaat uit van 450 gedetineerden met indicaties van radicalisering. Bij 237 van hen gaat het om meer dan indicaties: zij staan op de lijst van de Cel Extremisme van de gevangenissen. 21 zwaar geradicaliseerden zitten op de De-Radex-afdelingen in Hasselt en Ittre, waar ze worden afgezonderd in aparte vleugels om beïnvloeding te voorkomen. Uit cijfers die De Morgen opvroeg bij de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap blijkt dat slechts twaalf van hen een individueel deradicaliseringstraject volgen.

Aan Vlaamse zijde gebeuren die trajecten door twee gespecialiseerde deradicaliseringsconsulenten. De twee consulenten zijn begonnen op de De-Radex-afdeling in Hasselt, maar hebben ondertussen 33 individuele begeleidingen opgestart, gespreid over zeven gevangenissen. In Franstalig België zou het gaan om 35 individuele trajecten. In alle gevangenissen in België samen volgen dus 68 gedetineerden zo'n intensief traject, of één op de drie gevangenen op de lijst van de Cel Extremisme.

"Twee? Veel te weinig"

De twee extra deradicaliseringsconsulenten die Vandeurzen wil aanwerven voor de gevangenissen zijn voor sp.a "veel te weinig". Dat zegt Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache. "De opvolging en begeleiding in de gevangenis is absoluut ondermaats", zegt ze. "Minister Vandeurzen schuift de verantwoordelijkheid volledig af op het federale niveau."

"Het huidige beleid is dweilen met de kraan open", zegt de sp.a-politica. Ze verwijst ook naar de psychologische trajectbegeleiding in gevangenissen, die onder meer instaan voor reïntegratie van gedetineerden. "Met wat nu voorzien wordt, 19 voltijdse equivalenten, kan elke gedetineerde die aangeeft nood te hebben aan psychologische ondersteuning rekenen op 10 uur behandeling per jaar", zegt ze. "Al sinds 2015 zijn er geen extra investeringen gebeurd. Men lijkt de urgentie ook na de meest recente aanslag in Luik nog steeds niet te zien."

Volgens Kherbache schuift de minister de verantwoordelijkheid bovendien af op justitie, dat federaal zit, "terwijl hij zelf bevoegd is voor de trajectbegeleiding van gedetineerden". "De hete aardappel doorschuiven als minister is politiek heel gemakkelijk, maar maatschappelijk onverantwoord."

Concreet vraagt sp.a dat gevangenen die aangeven daar nood aan te hebben, minstens een keer per week een psycholoog kunnen zien. "Een verdrievoudiging van de capaciteit die op vandaag is voorzien, van 19 naar 60 medewerkers binnen de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, is een minimum." De partij heeft daarvoor vandaag een resolutie ingediend in het Vlaams parlement.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna Vandenberg

  Hun familie is verantwoordelijk voor hen en als ze hun kinderen een degelijke opvoeding gegeven hadden ipv naar de lessen van een radicale Iman, dan zaten ze niet niet in de gevangenis. Van twee walletjes eten is zeer comfortabel, hoe gaan ze reageren moest er een oorlog zijn met het land van hun tweede nationaliteit, welke kant gaan ze kiezen.

 • Mark Wijgers

  Volgens Geens, zoals steeds : ‘geen probleem’ ...

 • Francois stras

  De pastoor van de CD&V is meester in het falen , snap niet dat die nog durft aanblijven ..maar ja , de centen hé !! iedere maand een dik loon en later een dik,dik pensioen en daar is het om te doen.

 • Gerard Braeckmans

  Geens! GEENS! Waar zit ge?

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Gewoon dubbele nationaliteit afnemen en na straf opsturen naar hun heimnat