Twee op de drie automobilisten gebruiken gsm achter het stuur

thinkstock
De gevaren van gsm'en achter het stuur zijn bekend. Toch geven twee op de drie Vlaamse automobilisten toe dat ze tijdens het rijden wel eens berichtjes lezen of verzenden, of bellen met de gsm in de hand. Eén op de zes (16 pct) doet dat tijdens minstens de helft van de ritten, en zij vormen het hoogste risicoprofiel. Dat blijkt uit een online bevraging bij 1.250 automobilisten in opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

Samen met Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts grijpt de VSV deze cijfers aan om zondag op het oefenterrein van de VAB-rijschool in Machelen een nieuwe campagne te lanceren. Kernboodschap van die campagne wordt weggebruikers te laten beloven dat ze de gsm aan de kant laten tijdens het rijden.

Onder automobilisten tussen de 26 en 35, bedrijfswagenbestuurders, zelfstandigen en zij die jaarlijks meer dan 30.000 km afleggen, is het hoogste risicoprofiel goed voor elke keer ruim een derde van de bestuurders.

De gsm gebruiken gebeurt vooral om te checken of er een bericht is binnengekomen (44 pct), een bericht te lezen (43 pct) of zelfs te versturen (29 pct). Ook in de file of voor een rood verkeerslicht is gsm-gebruik verboden, maar dan stijgt het gebruik van de gsm nog (respectievelijk 54 pct, 55 pct en 41 pct).

Dat het duidelijk is dat de gsm achter het stuur gebruiken gevaarlijk is, beseffen we ook zelf. Het krijgt een gevaarscore van gemiddeld 8,5 op 10 mee. Bestuurders binnen het hoogste risicoprofiel schatten dat gevaar iets lager in (7 op 10).

"Door onze fear of missing out lopen we een groot risico te missen wat voor onze neus in het verkeer gebeurt, met alle gevolgen van dien", zegt Weyts. "Met de nieuwe campagne willen we extra benadrukken dat rijden zonder afleiding de nieuwe norm zou moeten worden."

Voor die campagne komt er vanaf 16 oktober en tot 12 november een affichecampagne langs de Vlaamse hoofdwegen. De affiche toont een bestuurder die zijn aandacht bij de weg houdt, met daarbij de slogan "Papa heeft beloofd niet te gsm'en als hij rijdt" en de baseline "Beloof het ook op BELOOFD.be". Er komt ook een radiospot.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Verbelen

  Bij mij staat er een app op, Ik kan niet bellen of gebeld worden als de wagen in beweging is. Alleen spijtig dat het ook die stomme sms berichten van Base niet tegenhoud als ik over de grens ga.

 • Daniel Bamps

  ik geloof daar niet veel van want de meeste auto's zijn tegenwoordig uitgerust voor handfree bellen . Mijn auto is 5 jaar oud en het zit er in.

 • Leon Mertens

  Veel strenger straffer blokkeren verbieden auto in beslag nemen voor aantal dagen en het zal rap gedaan zijn ...men doet veel te weinig !!

 • Ronny Popelier

  Haal gewoon de boetes flink omhoog ,. 1ste maal 1500 €, de 2de keer 3000€ boete enz. Voor herhaling en herhaling tot rij examen voor de hard leerwerk.

 • jan verstrepen

  Campagnes halen niets uit,wat baten kaars en bril als de uil niet lezen wil. Bij het betrappen van bellen achter het stuur etc. voertuig in beslag nemen en zowel theorie als praktijk terug afleggen via een erkende rijschool.