Twee moskeeën niet erkend na negatief advies Staatsveiligheid

Van de acht moskeegemeenschappen die de Moslimexecutieve voor een erkenning had voorgedragen, zijn er twee niet erkend na een negatief advies van Staatsveiligheid. Dat heeft Vlaams minister van Inburgering en Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) vandaag in de commissie Binnenlandse Aangelegenheden van het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Wim Van Dijck.

In december erkende minister Keulen de eerste zes moskeeën in Vlaanderen. Vanaf dit jaar krijgen die moskeeën subsidies en ontvangen hun imams een loon.

De Moslimexecutieve, het vertegenwoordigend orgaan van de moslims in België, had acht islamitische geloofsgemeenschappen voorgedragen. Na een advies van het provincie- en gemeentebestuur en van de minister van Justitie kan een moskeegemeenschap erkend worden. In december luidde het dat de procedure van twee van de acht voorgedragen moskeeën nog lopende was.

Reden onbekend
Die twee moskeeën worden nu toch niet erkend omdat er geen positief advies van Staatsveiligheid kwam, zo blijkt nu. "De reden waarom Staatsveiligheid geen gunstig advies heeft verstrekt voor die twee moskeeën, is mij niet bekend. De Staatsveiligheid geeft daar geen commentaar bij", zegt de minister.

De twee moskeegemeenschappen zijn Arabischsprekend.
De minister wil tegen het eind van zijn legislatuur een dertigtal moskeeën erkennen.

In zijn antwoord stelde minister Keulen nog dat de Moslimexecutieve hem liet weten het systeem van de "roterende" imams niet meer te zullen toepassen op de erkende moskeeën. De imam is dus verbonden aan de moskee zoals dat met katholieke priesters en hun kerk ook het geval is. De imams die in een door de Vlaamse overheid erkende en gesubsidieerde moskee werken, kunnen overigens niet vrijgesteld worden van de inburgeringsplicht, merkte de minister nog op. (belga/sps)

De Fatih-moskee in Beringen. Om deze moskee gaat het voor alle duidelijkheid niet.
UNKNOWN De Fatih-moskee in Beringen. Om deze moskee gaat het voor alle duidelijkheid niet.