Twee minderjarige overvallers veroordeeld tot zes jaar cel in Luik

Twee daders van gewelddadige overvallen, die minderjarig waren op het moment van de feiten, zijn maandag veroordeeld tot elk zes jaar celstraf voor de Luikse correctionele rechtbank. De jeugdrechtbank had het dossier uit handen gegeven. De twee jongeren zijn afkomstig uit het criminele milieu van Luik.

De twee beklaagden werden genoemd in verschillende dossiers van extreem gewelddadige overvallen. Het gaat onder meer over carjacking, gijzelingen en doodsbedreigingen in banken en supermarkten in de Luikse regio. Onder meer bij de bankoverval bij Record in Blegny in juni 2008, de overval van een Lidl-winkel in Wandre in januari 2009 en de overval van een GB Express-winkel in Cointe in april 2009 zouden ze betrokken zijn.
 
De daders haalden daarbij wapens boven, sloegen het personeel of de klanten en bedreigden sommige werknemers met een wapen tegen het hoofd. Ze ontvoerden zelfs mensen.
 
Tijdens een van hun vluchten werden de twee gevat. Na een carjacking probeerden ze daarbij tevergeefs een politiebarricade te omzeilen en reden ze een politieauto aan.
 
De twee daders, die al geplaatst werden in een jeugdinstelling, waren actief binnen een bende. Een van hen zat al sinds zijn vijftiende in de criminaliteit. Nadat de jeugdrechtbank het dossier uit handen gaf, veroordeelde de strafrechter hen nu tot zes jaar gevangenisstraf. Hun advocaten denken dat ze wellicht al binnen enkele weken opnieuw op vrije voeten zullen zijn.
 
De meerderjarige bendeleden kwamen voor dezelfde feiten voor bij een anders samengestelde rechtbank. Die uitspraak volgt op 19 april. (belga/ypu)