Twee jaar cel voor woordvoerder Sharia4Belgium

Fouad Belkacem alias Abu Imran
UNKNOWN Fouad Belkacem alias Abu Imran
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Fouad Belkacem (29) uit Boom, de woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims en het belagen van Frank Vanhecke. Hij kreeg twee jaar cel en 550 euro boete.

Belkacem liet tijdens de behandeling van de zaak verstek gaan, maar wilde wel aanwezig zijn bij de uitspraak. Hij werd deze morgen echter opgepakt aan het Sint-Jansplein in Antwerpen bij een politiecontrole, maar mocht uiteindelijk wel naar het justitiepaleis gaan voor de uitspraak. Hij hoorde het openbaar ministerie zijn onmiddellijke aanhouding vorderen, maar de rechtbank ging daar niet op in.

"Niet-moslims nog vuiler dan dieren"

Belkacem en de Britse Anjem C.(44) hadden tijdens een persconferentie op 22 mei 2010 en in filmpjes die via internet verspreid werden hun toehoorders onder meer opgeroepen om toe te treden tot de groep van de salafistische jihadisten die geloven in de gewapende strijd. Ze stelden dat "een vlijmscherp zwaard" de enige oplossing was tegen de ongelovigen en de afvalligen en riepen hen op om de niet-moslims - die ze "nog vuiler dan dieren" noemden - te bestrijden.

Beide beklaagden streven volgens de rechtbank een soort van heldenstatus na bij hun volgelingen en schuwen haatdragende en gewelddadige taal niet. Ze bekommeren zich daarbij ook niet om de moslims die op een vreedzame manier hun geloof willen beleven en op een respectvolle wijze willen samenleven met andersdenkenden. Anjem C. werd voor zijn aandeel bij verstek veroordeeld tot één jaar cel en de rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Marie-Rose Morel

Belkacem werd naast het aanzetten van haat en geweld ook veroordeeld voor het belagen van de nabestaanden van Marie-Rose Morel en dan vooral van haar echtgenoot Frank Vanhecke. Een dag na haar overlijden had hij haar ziekte een "straf van Allah" genoemd. Filip Dewinter, Bart De Wever en alle andere "vijanden van Allah" mochten zich aan hetzelfde verwachten.

Belkacem moet Filip Dewinter, Frank Vanhecke en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding een symbolische schadevergoeding van één euro betalen. Hij kan nog verzet aantekenen tegen zijn veroordeling, waarna de zaak opnieuw zal voorkomen.

Hij is met deze feiten niet aan zijn proefstuk toe. Belkacem liep al veertien veroordelingen voor de politierechtbank op, naast een viertal correctionele veroordelingen wegens diefstal met geweld, weerspannigheid, smaad, bedreigingen en inbreuken op de anti-racismewet. (belga/mvdb)