Twee jaar cel voor verkrachting stiefzus

De correctionele rechtbank heeft een 22-jarige man van Ivoriaanse afkomst uit Antwerpen veroordeeld tot twee jaar cel voor de verkrachting van zijn minderjarig stiefzusje, die ook nog eens een zoontje van hem kreeg. Ze krijgt ook een schadevergoeding van 3.000 euro. Voor de verkrachting van zijn vriendin, die eveneens zwanger werd, sprak de rechtbank hem vrij.

Seksueel misbruik
Het onderzoek ging van start na een klacht van de 15-jarige vriendin van de beklaagde. Hij had haar zwanger gemaakt, maar wilde zijn verantwoordelijkheid niet opnemen. Tijdens het daaropvolgende onderzoek diende ook zijn 13-jarige stiefzus klacht in. Ze verklaarde dat hij haar in december 2006 verkracht had en dat ze daardoor eveneens zwanger was. Het seksueel misbruik zou al vanaf haar tien jaar bezig zijn.

Botscan
Op vraag van de verdediging werd een botscan uitgevoerd bij de meisjes, omdat ze mogelijk gelogen zouden hebben over hun leeftijd. Daaruit bleek dat de vriendin eigenlijk 17 was en dat de stiefzus tussen 15 en 18 jaar is. Het openbaar ministerie vorderde de vrijspraak voor de verkrachting van de vriendin. Iemand ouder dan 16 jaar kan immers een geldige toelating geven voor seksueel contact, terwijl iemand die jonger is dat niet kan.

Stiefzus
De verdediging had ook de vrijspraak gevraagd voor de verkrachting van de stiefzus. Volgens de beklaagde waren de seksuele betrekkingen met haar toestemming gebeurd en aangezien ze mogelijk ouder was dan 16 jaar, moest de twijfel over haar leeftijd in zijn voordeel spelen. De advocaat van het meisje legde echter documenten neer waaruit bleek dat ze op het moment van de feiten jonger was dan 16. (belga/gb)