Twee inspecteurs FOD Economie betrapt bij omkoping en afpersing

De lokale politie van Brussel Hoofdstad/Elsene heeft gisteren twee inspecteurs van de FOD Economie op heterdaad betrapt bij omkopings- en afpersingspraktijken. Dat meldt het Brusselse parket. De twee, een dertiger en een veertiger, eisten van een winkeluitbater, bij wie ze zogezegd inbreuken hadden vastgesteld, een fikse geldsom om geen proces-verbaal op te stellen. De inspecteurs zijn opgepakt en na verhoor vrijgelaten. Het onderzoek gaat wel voort en het duo is door de FOD Economie al geschorst

"De verdachten, leden van de economische inspectie, betraden woensdag een kledingzaak in het centrum van Brussel en deden er een rondgang", zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket. "Na afloop zeiden ze aan de uitbater dat ze verschillende overtredingen hadden vastgesteld in verband met namaak-merkkledij. Terwijl de ene verdachte de handelszaak verliet, stelde de andere verdachte aan de uitbater voor om er geen zaak van te maken indien er 500 euro cash betaald werd. De uitbater gaf hierop aan dat hij het geld niet bij zich had en dat de inspecteurs later konden terugkomen om het geld te ontvangen."

Niet eerste keer?
De uitbater profiteerde van die tussentijd om de politie te verwittigen. "Wanneer de twee controleurs even later terugkwamen, gingen ze de winkel binnen om hun geld te innen", gaat de parketwoordvoerster verder. "Bij het verlaten van de winkel konden ze worden ingerekend door de politie. Een van de verdachten had de ontvangen geldsom op zich. De beide mannen, een dertiger en een veertiger, werden van hun vrijheid beroofd en onmiddellijk verhoord over deze feiten van afpersing. Na hun verhoor konden beiden beschikken, het onderzoek wordt evenwel intensief voortgezet. De vaststellingen van de politie doet immers vermoeden dat deze twee controleurs niet aan hun proefstuk toe zijn en dat er mogelijks nog handelaars het slachtoffer geweest zijn van hun praktijken."

De FOD economie werd vandaag officieel door het parket in kennis gesteld. "We willen wel benadrukken dat dit om een geïsoleerd geval gaat en dat er op een constructieve en transparante wijze wordt samengewerkt met de FOD economie", aldus nog het parket.

Meteen op non-actief
In een reactie laat de FOD Economie weten dat hij de zaak zeer ernstig neemt. "Controleurs dienen een strikte deontologische code na te leven en worden pas op het terrein ingezet na een gedegen opleiding", klinkt het. "De betrokken controleurs werden meteen op non-actief geplaatst, hun toegang tot de ICT-infrastructuur werd geblokkeerd en ze zijn intussen geschorst in het belang van de dienst. De FOD Economie verleent uiteraard zijn volledige medewerking aan het onderzoek maar in het belang van het onderzoek kunnen we geen verdere informatie geven."