Twee honden zitten meer dan 5 uur opgesloten en sterven in snikhete wagen op parking AZ Sint-Jan Brugge

De reddingspoging van de Berner Sennen mocht niet baten.
Jelle Houwen De reddingspoging van de Berner Sennen mocht niet baten.
Drie honden zijn zaterdagavond bevrijd moeten worden uit een snikhete en afgesloten auto op de parking van het AZ Sint-Jan in Brugge. Twee van hen hebben het uiteindelijk niet gehaald. De honden zaten in totaal 5,5 uur opgesloten. De eigenaars, mensen uit Rochefort (provincie Namen), hadden hun auto nog voor het middaguur achtergelaten op de parking.

De politie werd rond 17.30 uur opgeroepen door alerte voorbijgangers maar toen reeds bleek een Berner Sennenhond in de wagen te zijn overleden door uitdroging. De politie verwittigde meteen hulporganisatie Blauwe Kruis en die deden een oproep naar een dierenarts. Intussen werd de autoruit van het voertuig ingeslagen en werden de honden bevrijd. 

Voor een Berner sennen kon geen hulp meer baten, de andere vocht op dat moment nog voor zijn leven. Een derde hond, een Lhasa apso (een veel kleiner ras uit Tibet) doorstond de loden hitte veel beter. Leden van het Blauwe Kruis begonnen onmiddellijk de oververhitte Berner sennen af te koelen met natte handdoeken en kregen een zak met ijs van het personeel van het ziekenhuis. Met de hond aan de airco in de auto en de Lhasa Apso op schoot reden ze naar de dierenarts. Om 18 uur gaf de dierenarts het dier liters water, een infuus en medicatie.

De parking van het AZ Sint-Jan in Brugge.
Google Street View De parking van het AZ Sint-Jan in Brugge.

"We hebben gevochten tot de laatste snik maar het mocht niet baten”, reageert het Blauwe Kruis verslagen. “Om 18.40 uur blies ook de Berner Sennen van amper 2 jaar oud zijn laatste adem uit. De andere hond was amper 6. Het is een regelrechte schande. Ons hart is gebroken.” De Lhasa Apso had kennelijk door dat zijn twee vrienden het leven lieten want ging nog afscheid nemen door aan hen te snuffelen en luid te blaffen. 

De politie kon intussen achterhalen van wie de auto was.  De eigenaars uit Rochefort kregen een PV. Onderzoek bracht aan het licht dat ze nog voor het middaguur hun wagen hadden achtergelaten op de parking. De Vlaamse Inspectiedienst voor Dierenwelzijn werd verwittigd.

"Bij zo'n warm weer stijgt de temperatuur in de auto razendsnel. Tref je een dier aan in een wagen en is de eigenaar nergens te bespeuren? Aarzel dan niet om ons te bellen...", zegt de Brugse politie ook via Facebook.

LEES OOK:  VIDEO. Dierenarts sluit zich half uur op in snikhete wagen: “Laat je hond nooit zo achter"

Een Berner sennenhond (illustratiefoto).
wikimedia commons Een Berner sennenhond (illustratiefoto).
Een Lhasa apso (illustratiefoto).
wikimedia commons Een Lhasa apso (illustratiefoto).
Jelle Houwen314 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Claes

  Jaar na jaar wordt hiervoor gewaarschuwd, en dan zijn er nog altijd debielen die hun kind of, in dit geval, hun huisdier, in een auto achterlaten? Als die geen verantwoordelijkheidsbesef hebben, horen die geen kinderen, geen huisdieren maar ook geen auto's te hebben.

 • Louis Smeekens

  gaan ze het eigenlijk nooit leren???? Hoe stom kan je nu eigenlijk zijn? zware straffen punt uit.

 • Jean-Paul Van Schaijk

  Flinke gevangenisstraf voor de eigenaar(s) en een verbod op het houden van dieren als het aan mij ligt.

 • Dempsey devos

  Ik vind dat dat er daar ook zware straffen op moeten komen. Zoals ook een gevangenisstraf want moord is moord in mijn ogen. En je komt dat nu wel meer en meer tegen dat er een hond zwaar mishandeld wordt of zelfs met de dood tot gevolg.ik wil dat er daar zware straffen op moet komen. Die beesten hebben daar niet om gevraagd. Bende dieren beulen.

 • Roy Rutten

  In landen als Amerika staat op dit soort mishandelingen een zware gevangenisstraf en helemaal terecht . Over welk denkvermogen beschik je als je dit doet met dieren. Dit soort mensen mogen nooit, maar dan ook nooit meer dieren hebben. Alleen, hoe controleer je dat. Dus wetgeving zo spoedig mogelijk aanpassen met zowel de dreiging tot hoge boetes en bij dit soort schrijnende vergrijpen een gevangenisstraf. Roy Rutten