Twee grote afvalbranden in enkele uren tijd in Vorst: buurtbewoners moeten ramen en deuren gesloten houden

De brandweer haalt met een kraan de verschillende lagen afval weg en blust wat nog smeult.
Baert Marc De brandweer haalt met een kraan de verschillende lagen afval weg en blust wat nog smeult.
In de Brusselse gemeente Vorst woedt sinds 4 uur vannacht een zware afvalbrand in een industriezone langs de Humaniteitslaan. De inwoners van het hele Brusselse gewest werden aanvankelijk aangeraden om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden. De brandgeur was immers tot enkele kilometers verderop te ruiken. Ondertussen is de brand onder controle en moeten alleen de mensen in de nabije omgeving hun ramen en deuren nog dicht houden.

“De brandweer is nu de hoop afval aan het opentrekken en laag per laag nat aan het maken, zodat er geen heropflakkering mogelijk is. Dat zal nog tot de middag duren”, vertelt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Het gaat om een afvalberg die bestaat uit kledij, hout en andere rommel. Er zijn geen voorwerpen gevonden die toxisch zijn. Door de weinige wind kan het nog even duren vooraleer de rook en de brandgeur wegtrekken. Bij de brand ging zowat duizend vierkante meter afval in de vlammen op. De Brusselse brandweer kwam met dertig manschappen ter plaatse en zal vermoedelijk nog enkele uren moeten nablussen. 

“Hoe de brand is ontstaan weten we nog helemaal niet. Het is wel bizar dat er zaterdagavond omstreeks 21.30 uur op hetzelfde terrein ook al gebrand heeft en de brandweer ook tussenkwam. Het gaat om een gescheiden deel, dus we weten niet of het ene met het andere te maken heeft”, aldus woordvoerder Derieuw. De politie gaat dan ook na of er kwaad opzet in het spel is.

Bij beide branden vielen geen gewonden. De schade bleef beperkt tot de afvalbergen.

Baert Marc

Bekijk ook: 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lisette Theunis

  Het is een bekend gegeven. Eerst het grote geld incasseren en als alles propvol zit, na een tijdje de vuiligheid ergens dumpen of op de één of andere wijze opstoken.

 • Karine Roeland

  Steven, denk je dat alle illegalen en migranten netjes sorteren? Wij betalen ons blauw, zij hebben niet eens pmd of restafvalzakken. Voor oudere mensen is het niet gemakkelijk om naar een containerpark spuitbussen en dergelijke te brengen. Vroeger kwamen ze (bijna aan huis) kga ophalen, nu moet je naar een containerpark en als je geen wagen hebt trek maar je plan. We betalen steeds meer voor minder dienstverlening.

 • bryon christophe

  We moeten 150 euro per ton betalen om de oude asbest platen weg te doen en deze worden gewoon in Brussel in de grond gedumpt.De chauffeurs hebben we de beelden getoond op hun gsm. Dit is een geldmaffia en de gewone mens maar betalen.

 • guido vermeyen

  laat ons hopen dat de wijngaard van onze "Europese commissaris" gespaard is gebleven van de ramp die Italiê trof, de man die ons leerde op de beurs te spelen, ....

 • Ivan Vanderlinden

  In Oostende word er gecontroleerd wat je in welke container gooit, m.a.w. voorsorteren ! een laks beleid in Vorst ?