Twee geradicaliseerde meisjes uit Oost-Vlaanderen opgepakt in Parijs

Photo News
In Parijs zijn vorige week vrijdag twee meisjes uit Oost-Vlaanderen opgepakt die naar eigen zeggen op weg waren naar Syrië. Dat meldt de Franse krant Le Figaro en het nieuws wordt bevestigd door het Belgisch federaal parket. Dat federaal parket heeft een dossier geopend rond het oudste, achttienjarige meisje, dat na verhoor werd vrijgelaten, terwijl het tweede, vijftienjarige meisje werd toevertrouwd aan het parket Oost-Vlaanderen. 

De anticriminaliteitsbrigade van de Parijse politie was vrijdag opgeroepen voor een vechtpartij in een flat in het IXde arrondissement van Parijs. Ter plekke troffen de agenten vier personen aan. Eén van hen bleek de achttienjarige Nezar, een meisje uit Oost-Vlaanderen dat als vermist was opgegeven. Twee andere aanwezigen bleken haar broer en schoonbroer.

Naar eigen zeggen was het meisje samen met een vijftienjarige vriendin naar Parijs afgezakt om een man te bezoeken, de vierde aanwezige in de flat. Die man zou hen hebben willen overtuigen om naar Syrië te reizen om daar deel te nemen aan de jihad. Volgens Nezar had de man, een 29-jarige Fransman, haar vijftienjarige vriendin C. opgesloten in de kelder van het flatgebouw maar had zijzelf haar familie kunnen verwittigen, waarna haar broer en schoonbroer haar te hulp waren gekomen.


Toen de agenten in de kelder poolshoogte namen, troffen ze daar inderdaad de vijftienjarige C. aan. Het meisje werd bevrijd en samen met haar vriendin toevertrouwd aan de Belgische gerechtelijke overheden. 

Het parket van Parijs opende ook een onderzoek naar de 29-jarige Fransman bij wie ze aangetroffen werden. De man werd opgepakt op verdenking van ontvoering van minderjarigen in het kader van een terroristische groep, maar afgelopen maandag al vrijgelaten. Het Oost-Vlaamse parket wil niet communiceren over de zaak. 
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Berg

  Zo zie je maar hoe slim die zijn. IS is verleden tijd, de beesten zijn verslagen. Zoals Alex Agnew zei "dat zijn gewoon sadisten die (zonder gerechtelijke gevolgen) mensen willen vermoorden".

 • Ronald Van Roy

  Laat hen gaan en neem de Belgische nationaliteit af. Stop eindelijk eens met het heiliger zijn dan de paus en met het gedacht dat daar nog gewone toffe burgers van gemaakt kunnen worden. Zij zullen steeds op kosten van deze maatschappij die ze blijven verwerpen leven op welke manier ook.

 • Fons Casteels

  "Het parket van Gent wil niet communiceren over de zaak". Vreemd dat we geen details krijgen, want islamterrorisme lijkt me toch een serieuze bedreiging te zijn voor de maatschappij. Trouwens, over Dries Van Langenhove was hetzelfde parket véél loslippiger: wat het Gents parket daarover allemaal zei, leek zelfs op partijpolitieke verkiezingspropaganda van de SPA. Idem dito dus over hun zwijgzaamheid over islamterroristen.

 • ROBERT GERTS

  Die betekenen al een gevaar voor onze samenleving! Neem AUB hun Belgische nationaliteit af, en laat ze vertrekken! Maar neen, ze lopen waarschijnlijk al terug vrij rond in Brussel! En onze “staatsveiligheid” is een klucht op gebied van radicalissering! Radicale moslim? Goed, maar GEEN Belg meer dan! Ze hebben 100% zeker nog minstens 1 andere nationaliteit

 • Veerle Hertens

  Verhaal klopt van geen kanten, ze wilden nar Syrië maar moesten nog overtuigd worden door een Fransman om naar Syrië te willen en ze wilden zo graag uit vrije wil vertrekken dat het tot een ontvoering moest komen en familie gebeld werd om hen te komen halen...