Twee Georgiërs probeerden uranium te verkopen op zwarte markt

EPA
In Georgië zijn twee mannen aangehouden omdat ze een radioactieve isotoop van uranium probeerden te verkopen voor 2,8 miljoen dollar. Dat maakten de autoriteiten in Georgië vandaag bekend.

De mannen hadden meer dan 40 gram uranium-238 in hun bezit. Ze riskeren tien jaar cel voor illegale handel en verkoop van nucleair materiaal, maakte de Georgische staatsveiligheid bekend in een mededeling.

De stof die in beslag is genomen, was levensgevaarlijk, klinkt het nog. In een video is te zien hoe de autoriteiten het radioactieve materiaal vasthouden met een pincet en handschoenen aan.

De twee Georgische mannen worden ervan verdacht te opereren vanuit de stad Koboeleti aan de Zwarte Zee.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Thijs Verbeeck

    U-238 is een vervallende isotoop, maar is een alfa straler met zo een lange vervaltijd dat men lang dacht dat het een stabiele isotoop, daarnaast is het niet fissiel (je kan er geen bommen mee maken en je kan er ook geen energie mee produceren). De enige manier waarop dit echt schadelijk zou zijn, is wanneer dit geactiveerd werd in een reactor en er dus splijtingsproducten zoals Cesium, Iodium,... in zaten. Prijs lijkt mij ook belachelijk, natuurlijk uranium (238+235) kost €30 per 500gr.

  • Kristof Mulier

    Hoogverrijkt Uranium (dus hoge concentratie U-235) is radioactief. Onverrijkt Uranium (99% U-238) is ongevaarlijk (tenzij je het opeet natuurlijk). Ik begrijp niet dat ze dat met een pincet en handschoenen vasthouden.