Twee everzwijnen met Afrikaanse varkenspest aangetroffen in Luxemburgs legerkamp

Illustratiefoto. In het militaire kamp Lagland, nabij Aarlen in Luxemburg, zijn twee kadavers aangetroffen van zwijnen die met de varkenspest besmet waren.
Getty Illustratiefoto. In het militaire kamp Lagland, nabij Aarlen in Luxemburg, zijn twee kadavers aangetroffen van zwijnen die met de varkenspest besmet waren.
In het militaire kamp Lagland, nabij Aarlen in Luxemburg, zijn twee kadavers aangetroffen van everzwijnen die met de varkenspest besmet waren. Dat meldde een woordvoerder van de FOD Defensie.

De eerste berichten over de twee besmette kadavers kwamen van de Franstalige zender RTBF. Volgens de zender werd één van de kadavers al op 21 september ontdekt. Gezien de toestand van het kadaver moet het dier toen al twee tot vier weken tevoren gestorven zijn. Dat everzwijn is dus mogelijk een van de eerste die besmet raakte met het virus.

Bij Defensie wordt enkel bevestigd dat twee besmette varkenskadavers in het militaire kamp zijn aangetroffen. Het departement Natuur en Bos meldde intussen dat het militaire domein geheel is gedecontamineerd en dat in de verboden zone geen enkele militaire oefening heeft plaatsgevonden. 

Mogelijke verklaringen

De RTBF geeft drie mogelijke verklaringen voor het uitbreken van de besmetting: via gecontamineerd voedselafval, de import door jagers of "door het komen en gaan van in Lagland gelegen Belgische militairen na hun terugkeer uit de Baltische landen". Lagland is namelijk gelegen in de zone van 63.000 hectare bos waar een circulatieverbod heerst ten gevolge van het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest. 

Ondertussen zijn er al 44 bekende gevallen van varkenskarkassen die besmet waren met de Afrikaanse varkenspest.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mohamed Halmaoud

    ook dat wordt vandaar geimporteerd. Het vb heeft werkelijk niets te zeggen.

  • rik lagrou

    militairen die hun kledij; schoenen niet proper op vliegtuig huiswaarts Dat zo mij verwonderen ?