Twee ervaren parachutisten storten te pletter in Moorsele

In het West-Vlaamse Moorsele zijn vanmiddag twee parachutisten om het leven gekomen. Dat bevestigt Stefaan Vannieuwenhuyse van de politiezone Grensleie. De slachtoffers haakten kort voor hun landing in elkaar.

N.D. (39) kwam op ongeveer 20 meter boven de grond in de koorden van L.V. (35) terecht, waardoor hun parachutes in elkaar verstrengeld geraakten. Beide slachtoffers stortten te pletter en kwamen hierbij om het leven.

Zowel de 35-jarige man uit Spa als het slachtoffer uit het Noord-Franse Bondues, maar gedomicilieerd in Moeskroen, waren ervaren springers. Met ongeveer 18 parachutisten hadden ze tijdens de vrije val een geslaagde figuur gemaakt. Daarna is het de bedoeling dat elke springer individueel zijn landing maakt.

Menselijke fout
Volgens de eerste vaststellingen ligt een menselijke fout aan de basis van het tragische ongeval. Dat zou ook duidelijk blijken uit de camerabeelden van het ongeval. Mogelijk was de parachutist verblind door de zon. De politie zette veel mankracht in om de getuigen van de fatale crash op te vangen.

De fatale sprong werd gefilmd, de politie heeft de beelden in beslag genomen omdat ze deel zullen uitmaken van het onderzoek.

Het militaire vliegveld van Moorsele is enorm populair bij parachutisten. Er is een bloeiende club en elk jaar worden er duizenden sprongen uitgevoerd. In januari 2008 gebeurde op hetzelfde vliegveld een ongeval met een ULM-vliegtuigje. Ook toen kwamen twee mensen om het leven.

Het ongeval gebeurde pal voor de cafetaria en verkeerstoren van het vliegveld, tientallen mensen waren getuige van het drama. De politie stuurt een bijstandsteam dat moet zorgen voor psychologische ondersteuning van de betrokkenen.