Twee doden in Ieper bij explosie van obus

belga
In Ieper zijn vanmiddag twee doden gevallen toen een obus ontplofte. Dat heeft nu ook het parket van Ieper bevestigd. Het drama wordt als een arbeidsongeval beschouwd.

Op een braakliggend terrein achter een bedrijfsloods langs de Oostkaai deed zich omstreeks 13 uur een zware ontploffing voor. Er waren op dat ogenblik verschillende onderaannemers aan het werk. De balans van de explosie is zwaar. Eén arbeider met Turkse nationaliteit overleed ter plaatse, een tweede, van Bulgarije afkomstig, bezweek tijdens zijn overbrenging naar het ziekenhuis. Twee anderen, beiden Turken, raakten gewond. Eén van hen zou volgens de persdienst van Defensie nog steeds vechten voor zijn leven.
    
Het projectiel werd enkele dagen geleden al tijdens graafwerken ontdekt. Wellicht ontplofte het toen de werknemers het tuig wilden verplaatsen. Het parket van Ieper, hulpdiensten, arbeidsinspectie en DOVO kwamen ter plaatse. De ontmijningsdienst nam trouwens nog een tweede projectiel mee. Op het terrein wordt ook een sweeping gehouden, of een grondige controle waarbij nog extra oorlogsmunitie kan opgegraven en verwijderd worden.
    
Er werd ook een veiligheidszone ingesteld. De werkgever van de slachtoffers komt naar de plaats van de feiten om te helpen bij de identificatie. Het parket van Ieper vermoedt dat het om mensen van vreemde origine gaat. Door de ontploffing raakte de loods ook beschadigd. Aan de hand van de scherven liet de ontmijningsdienst DOVO weten dat het ontploft projectiel een conventionele obus uit de Eerste Wereldoorlog is.

belga
belga
JVK