Twee dochters advocaat Piet Van Eeckhaut in Gents sp.a-bestuur

Piet Van Eeckhaut.
UNKNOWN Piet Van Eeckhaut.

Het lokale bestuur van de sp.a in Gent, de grootste coalitiepartij in de Arteveldestad, krijgt er naast Els Van Eeckhaut nu ook Liesbet Van Eeckhaut bij. Dat bleek vandaag bij de bekendmaking van de lokale bestuursverkiezing.

Kandidaten
Het lokale sp.a-bestuur bestaat uit de schepenen, de fractieleidster in de provincieraad en de Vlaamse en Federale mandatarissen, aangevuld met 15 andere partijleden. Voor die postjes waren 35 kandidaten.

Twee dochters
Via een stemming per briefpost kozen 1.200 van de 2.800 Gentse sp.a-leden hun favorieten. Kandidaat-voorzitter Guy Reynebeau verzamelde de meeste stemmen voor een zitje in het bestuur. Nummer twee en drie waren de dochters van Piet Van Eeckhaut: nieuwkomer Liesbet Van Eeckhaut (28) en haar zus Els Van Eeckhaut (41), die al drie jaar in het bestuur zit.

Goede mix
"Daarnaast is er een gezonde mix van jong en oud en komen de bestuursleden uit de verschillende wijken", verduidelijkt huidig voorzitter Bruno Matthys zijn nieuwe ploeg. "We zijn verrast dat zoveel partijleden hun stem uit brachten."

Voorzitter?
Omdat geen enkele van de drie kandidaat-voorzitters een meerderheid behaalde, komt er voor de voorzitterspost een tweede stemronde. Kandidate Anne Schiettecatte, die vorig jaar ontslag moest nemen uit de gemeenteraad omdat ze een valse verklaring had afgelegd in de doofpotaffaire van de geschorste korpschef Peter De Wolf, haalde een kwart van de stemmen. Daarmee moet ze de duimen leggen voor Guy Reynebeau (36 procent) en Bruno Matthys (39 procent), tussen wie het duel begin april beslecht wordt. (belga/ep)