Twee cipiers schuldig aan geweld op gevangene

Twee bewakers van de gevangenis van Itter zijn vandaag door de correctionele rechtbank van Nijvel schuldig bevonden omdat ze tijdens een heftige woordenwisseling een gedetineerde hebben geslagen en bedreigd. De twee kregen opschorting van straf.

Levenslang
De gedetineerde, die levenslang vastzit voor de verkrachting en doodslag op zijn dochter, legde klacht neer voor de feiten die gebeurden op 12 december 2006. Hij kreeg het die dag aan de stok met de hoofdbewaker Jean V. en cipier Laurent B.

Ontsnappen
Volgens de bewakers had de gevangene op zijn celdeur geroffeld en probeerde hij, toen de bewakers kwamen kijken wat er aan de hand was en de cel openmaakten, weg te komen. De twee cipiers duwden de man vervolgens weg om incidenten te vermijden.

Slagen en bedreiging
De gedetineerde gaf echter een andere versie van de feiten. Volgens hem kreeg hij een echte aframmeling, gaven de cipiers cynisch commentaar op de reden van zijn gevangenschap, beledigden ze hem en bedreigden ze hem met de dood. De man had sporen van slagen op zijn gezicht.

Doofpot
Substituut procureur des konings, Laurent Gérard, steunde de versie van de gevangene. Hij zei dat een dergelijk incident gesignaleerd moet worden bij de wisseling van de wacht. Dat dit niet is gebeurd, wijst er volgens hem op dat de bewakers de kwestie in de doofpot wilden stoppen. De openbare aanklager noemde het gedrag van de cipiers daarnaast beneden alle peil. "De rode lijn is overschreden. Onze gevangenissen zijn geen plaatsen zonder recht! " Toch was het openbaar ministerie niet gekant tegen opschorting.

Schadevergoeding
Omdat er geen gerechtelijke precedenten zijn, volgde de rechtbank het openbaar ministerie en gaf de twee bewakers een straf met opschorting. De twee moeten de gedetineerde wel 200 euro morele schadevergoeding betalen. (belga/ka)