Twee brandweerlui buiten levensgevaar na brand koekjesfabriek Lotus

De bluswerken aan de uitgebrande Lotus-fabriek in Wolvertem (Meise) zijn rond de middag volledig achter de rug, maar de brandweer houdt ter plaatse nog een oogje in het zeil om eventuele opflakkeringen in de kiem te smoren. De twee brandweerlui die bij het blussen zwaargewond raakten, zijn buiten levensgevaar. Dat meldt de woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant-West.

Het vuur in de fabriek brak gisteren kort voor 11 uur uit, vlak bij een koelcel aan de vanillewafellijn. Rond het middaguur leek het even alsof de brand onder controle was, maar die flakkerde nadien weer op en de brandweer zag zich genoodzaakt het gebouw gecontroleerd te laten uitbranden.

Kort voor 16 uur leek het opnieuw dat de brand onder controle was, maar de gedeeltelijke instorting van een muur zorgde ervoor dat het vuur opnieuw opflakkerde. Vier brandweerlui raakten daarbij gewond.

"Twee van hen liepen lichte brandwonden op toen ze twee collega's probeerden te bevrijden onder de brokstukken", zegt woordvoerder Alain Habils. "Zij hebben woensdag al het ziekenhuis mogen verlaten. De twee collega's die onder de brokstukken lagen, raakten zwaargewond. Zij liepen breuken en interne verwondingen op, maar hun toestand is stabiel en ze zijn buiten levensgevaar. Een van hen is deze avond nog geopereerd, voor de tweede wordt ook een operatie overwogen maar dat moeten de artsen nog nader bekijken."

Uiteindelijk duurde het tot gisteravond 19 uur voor de brand volledig onder controle was. De brandweer bleef wel nog de hele nacht aanwezig om na te blussen. In de loop van de nacht was ook dat achter de rug. "Er blijft wel nog een ploeg aanwezig om een oogje in het zeil te houden", aldus nog de brandweerwoordvoerder.

BELGA