Twee Belgische topchirurgen roepen in open brief op tot systematische tests

In Tel Aviv (Israël) kunnen mensen in de wagen aanschuiven om getest te worden op het coronavirus.
Photo News In Tel Aviv (Israël) kunnen mensen in de wagen aanschuiven om getest te worden op het coronavirus.
Professor Didier De Cannière en professor Guy-Bernard Cadière, twee Belgische chirurgen van het Brussels Sint-Pietersziekenhuis, richten zich in een open brief die maandag in de pers zal verschijnen tot premier Sophie Wilmès (MR) en roepen op tot systematische tests op COVID-19. Ze vinden het onaanvaardbaar dat er te weinig beschermingsmaatregelen zijn voor het zorgpersoneel.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De open brief krijgt de titel ‘De onaanvaardbare dubbele straf van het ziekenhuispersoneel’. Daarin richten De Cannière en Cadière, dit seizoen trouwens te zien in Topdokters op VIER,  zich rechtstreeks tot de Belgische eerste minister, want “de ziekenhuizen hebben meer dan ooit een vastberaden politieke steun nodig om deze crisis op de meest efficiënte en veilige manier het hoofd te bieden”, klinkt het. Een sleutel die premier Wilmès in handen heeft. Maar de chirurgen vinden het niet aanvaardbaar dat ziekenhuispersoneel, dat dagelijks blootgesteld wordt aan de risico’s van besmetting, niet beschikt over de juiste beschermingsmaatregelen zoals met name mondmaskers.

Je kunt een brand niet geblinddoekt bestrijden. Test, test, test!

Voorzitter Wereldgezondheidsorganisatie

“Het is niet langer aanvaardbaar, vanwege het ontbreken van voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen om deze alleen te kunnen gebruiken voor de zeldzame patiënten die positief getest zijn, terwijl we dagelijks vele COVID+-patiënten behandelen zonder het te weten en een groot risico lopen door ze niet te laten testen”, stellen De Cannière en Cadière. De enige oplossing die de chirurgen van het Sint-Pietersziekenhuis zien, is een systematische afname van tests, maar daarvoor is er een gebrek aan testmateriaal.

“Voldoende beschikbaarheid van tests is, zoals iedereen begrijpt, een belangrijk element in de strijd tegen de epidemie”, benadrukken De Cannière en Cadière. “De Wereldgezondheidsorganisatie herinnert ons er bij monde van haar voorzitter expliciet aan: ‘Je kunt een brand niet geblinddoekt bestrijden. Test, test, test’. Systematische tests van gezondheidswerkers zouden een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van onwetende besmetting van patiënten en collega’s, terwijl ze tegelijk thuis gerustgesteld zouden worden en hun families zouden worden beschermd tegen besmetting”, vervolgen de artsen in hun open brief.

We zijn ons ervan bewust dat een groot deel van het industriële productieapparaat is verplaatst. Maar vertel ons niet dat België niet in staat is om maskers, persoonlijke beschermingsmiddelen en reagentia te produceren.

Deze uitzonderlijke tijden zullen ook uitzonderlijke maatregelen vereisen, maar dat mag in de ogen van de twee professoren geen probleem zijn. ‘De geschiedenis heeft al aangetoond dat landen hun productiecapaciteit hierin flexibel kan zijn. 80 jaar geleden werd de productie van vliegtuigen in enkele maanden tijd met 20 vermenigvuldigd door de landen in oorlog. We zijn ons ervan bewust dat een groot deel van het industriële productieapparaat is verplaatst. Maar vertel ons niet dat België niet in staat is om maskers, persoonlijke beschermingsmiddelen en reagentia te produceren. Vertel ons niet dat we niet de budgetten hebben om de salarissen van laboratoriummedewerkers te verdubbelen en hen de logistieke steun te geven die ze nodig hebben om tests uit te voeren op alle patiënten”, stellen De Cannière en Cadière duidelijk.

Professor Guy-Bernard Cadière.
belga Professor Guy-Bernard Cadière.

Ze benadrukken dat de oplossing van de crisis van de laboratoria zal komen en spreken hun vertrouwen uit in de Belgische onderzoekers die ‘tot de beste ter wereld behoren’. Van het zorgpersoneel zal het alvast niet afhangen, volgens De Cannière en Cadière. Hun opofferingen en hun moed zullen de pandemie blijven vertragen. “Weinigen van ons zullen deserteren ondanks onze bezorgdheid. Het ergste is natuurlijk om onze families en degenen die ons dak delen te besmetten. Dit is de dubbele straf van het ziekenhuispersoneel”, zeggen ze.

“Op het moment van schrijven vechten collega’s en vrienden voor hun leven aan de andere kant van de intensive care-barrière. Het is uw plicht om ons te allen tijde te beschermen. Het is aan ons om u op de hoogte brengen van onze behoeften”, besluiten De Cannière en Cadière.
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Boutsen

  Zuid Korea deed 20.000 testen per dag (51 mio mensen) en is het minst erg getroffen door corona in Azië. Men moet testen om zone's corona vrij te determineren en zo het economische leven terug te laten opstarten. Als natuurlijk bepaalde bedrijven testen achterhouden om die duur te verkopen, gaat het nooit lukken. De 180.000 test hadden ons weken kunnen besparen, maar misschien heeft de overheid andere en betere methodes?

 • Hendrik Patyn

  Vanaf dag 1 zijn ze al verkeerd bezig, België heeft met zijn niet capabele politiekers copycat gespeeld van de verkeerde landen, ze hadden beter Hongkong gekopieerd. En door nu te gooien met premies, alsof dit nu geen paar weken kan wachten, staat er ons misschien een financiël drama te wachten dat nog erger gaat zijn dan het virus. Extra premies terwijl de mensen hun wagen blijft stilstaan en een geen brandstof verbruiken, sowieso een grote besparing, en verlies aan accijnzen voor de staat.

 • pol van de velde

  We zien dat de politiek véél te weinig doet om te testen en te zorgen voor bescherming. Altijd lopen ze achter de te nemen maatregelen aan.

 • Marc Breugelmans

  Ik denk dat er achter de coulissen een oorlog aan de gang is van de grote landen om toch maar alles te hebben.USA wilden Duitse wetenschappers omkopen,onze bestelling mondmaskers verdwenen,China geeft ons mondmaskers maar daar hing een voorwaarde aan vast.Er zijn nog altijd miljonairs die nog meer geld willen en profiteren van de zwakheid van de regeringen.Gebouwen renoveren doen ze wel maar mensen redden niet.

 • Johan Vervaeck

  Mijnheer Van Ranst weet het blijkbaar zelf niet meer. Volgens hem moet er niet meer getest worden en heeft het geen zin. Top dokters schreeuw het aub uit hoe er hier gefaald wordt en met levens gespeeld wordt, niet in het minst met de levens van personeel uit de zorg.