Twee Belgische IS-vrouwen en Child Focus dagen Belgische staat voor rechter

Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
RV Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
Twee Belgische vrouwen van IS-strijders die met hun kinderen vastzitten in een kamp in het noorden van Syrië, dagen de Belgische staat voor de rechter in kortgeding. Child Focus sluit zich aan bij de dagvaarding.

De twee vrouwen uit Borgerhout, die eerder dit jaar nog geïnterviewd konden worden door VRT-journalist Rudi Vranckx, verblijven momenteeel samen met hun kinderen in een vluchtelingenkamp in Syrië. Ze willen graag dat de kinderen kunnen terugkeren naar België en vinden dat de Belgische staat in gebreke blijft. Daarom hebben ze de staat gedagvaard via hun advocaat.

Child Focus sluit zich aan bij die dagvaarding. De organisatie voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen wil dat onze overheid alle kinderen met een Belgische moeder of vader uit het conflictgebied terughaalt naar ons land. "Een aantal grootouders heeft ons gevraagd om hen bij te staan omdat hun kleinkinderen in kampen in Syrië en Irak bevinden", zegt Dirk Depover van Child Focus. "Soms verblijven ze er samen met hun moeder omdat hun vader gesneuveld is."

Ze hebben een gebrek aan eten en geen toegang tot gezondheidszorg

Dirk Depover, Child Focus

Die kinderen zitten daar volgens Child Focus in verschrikkelijke omstandigheden. "Ze hebben een gebrek aan eten en geen toegang tot gezondheidszorg. Daarom vragen we aan de regering om maatregelen te treffen zodat die kinderen kunnen terugkeren naar België. Onze regering moet ook opvang voorzien in ons land en hen verder hulp aanbieden", aldus Depover.

De twee IS-weduwen en hun kinderen werden in 2013 al een keer geëvacueerd uit Syrië. Dat kostte de Staatsveiligheid en Buitenlandse Zaken heel wat moeite. Nadat de twee vrouwen in Anterpen waren bevallen, vertrokken zij terug met hun kinderen naar Syrië. Dit jaar werenden ze in maart nog bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete omdat ze naar Syrië vertrokken waren.

Kabinet: "Minster kan niet reageren"

Woordvoerster Sieghild Lacoere van kabinet Geens: "De rechtbank in Antwerpen heeft de zaak al doorverwezen naar een Nederlandstalige kamer van de rechtbank in Brussel. Er is gedagvaard in kortgeding. Allicht volgende week zal de rechter zich al uitspreken. De minister kan tot zolang niet reageren."

Er zouden momenteel nog zowat 145 minderjarigen in het conflictgebied verblijven.

Tatiana Wielandt.
VRT Tatiana Wielandt.815 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Katherine Baker

  Gaan we voor deze 'cirque' ook nog eens moeten opdraaien ? Betalen we nog niet genoeg hier in België ?

 • guido Bervoets

  Als alle rectors van de universiteiten in dit land pleiten voor een terugkeer van die kinderen, als alle organisaties van de mensenrechten en kinderrechten een oproep doen om die kinderen te redden uit penibele omstandigheden voel ik mij in goed gezelschap. En dan interesseert mij deze pagina vol met pure haatreacties niet meer.

 • Patrick Van Lersberghe

  Zij mogen beroep doen op de wettelijk bepaalde basisrechten. Het komt echter het rechter toe uitspraken te doen. Vreemd genoeg reageert Bart De Wever nu niet en vertaald hij dit niet tot een provocatie van het Belgisch rechtsyteem.

 • Jozef Vermeir

  Wie durft daar nog maar aan te denken

 • Raoul Hoylaerts

  laatst stond hier:onze grootouders zijn geneuveld in wo2 opdat wij het nu zo goed zouden hebben.waar is dat dan?hier toch niet.criminaliteit,illegaliteit en straffeloosheid vieren hoogtij.en voer maar leefloners en kindergeld trekkenden in,a volonté.waar is dat'zo goed'voor ons zeker niet.het wordt met rasse schreden slechter dan voor de oorlog.de'grote overwinning'draait op een gigantische sisser uit.