Twee agenten vrijgesproken van onopzettelijke dood arrestant

PHOTO_NEWS
Twee agenten van de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo zijn vandaag door de Hasseltse correctionele rechtbank vrijgesproken van de onopzettelijke dood van de 40-jarige Frank V. uit Koersel, die ze op 27 oktober 2011 in een tankstation in Beringen gingen arresteren. Raadsman Geert De Wijs van de vader van het slachtoffer liet in het gerechtshof al horen dat hij in beroep gaat.

De vader had een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend, toen zijn zoon, die onder psychiatrische begeleiding stond, in schijnbaar onduidelijke omstandigheden om het leven was gekomen.

Die ochtend belde een verkoopster van het tankstation naar de politie, omdat een man erg in de war was en zei dat hij vermoord en vergiftigd zou worden door de politie. De twee opgetrommelde agenten probeerden met Frank V. een gesprek aan te gaan om hem te kalmeren. Ze vroegen hem naar buiten te gaan en namen hem onder de arm. Toen ze de man naar buiten wilden begeleiden, duwde Frank een agent in een voedingsrek.

In voedingsrek gegooid

De politie in het tankstation had intussen de verkoopster gevraagd om bijstand op te roepen. De tweede agent werd op de eerste agent in het voedingsrek gegooid. Uiteindelijk konden ze Frank in een hoek afzonderen. Vervolgens zou Frank minstens een beweging hebben gemaakt om naar het wapen van een van de agenten te grijpen.

Volgens twee getuigen had Frank gezegd dat hij met het wapen de agenten zou neerschieten. Er ontstond een nieuw gevecht, waarbij een agent een wapenstok gebruikte. Vervolgens kreeg Frank een knie op het bovenlichaam geduwd en gebruikte een agent zijn beide armen om Frank beneden te houden. Bij het boeien van de tweede hand van Frank bood hij geen weerstand meer.

Volgens de wetsdokter was de man overleden ten gevolge van een plotse hartstilstand door mechanische, drukkende geweldpleging op de hals. De deskundige kon wel niet met zekerheid de oorzaak van de mechanische geweldpleging bepalen.

De twee agenten werden niet geschorst, maar voerden alleen binnendienst uit zolang de zaak lopende was. Van in het begin, in oktober 2011, was het openbare ministerie van mening dat de agenten geen schuld troffen, omdat het niet zeker vaststond dat het gebruik van de wapenstok aanleiding kon geven tot de dood van Frank V.