Twaalf speurders worden verhoord in fraudedossier rond valse ongevallen

THINKSTOCK
Een dozijn speurders wordt ontboden voor de correctionele rechtbank van Luik om te getuigen in een lopend proces rond valse ongevallen. Dat heeft het parket maandag beslist. In dit belangrijk fraudeproces staan 47 beklaagden terecht. Centrale figuur is een garagehouder die geviseerd wordt voor een reeks oplichtingen.

De garagist-koetswerkhersteller uit het Luikse wordt verdacht van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, oplichting en poging tot oplichting tussen 2005 en 2011 in het kader van zijn activiteiten. Een verzekeringsmaatschappij bracht de feiten aan het licht, nadat ze vaststelde dat een groot aantal voertuigen explodeerde die de man had hersteld.

In totaal zouden 38 ongevallen georganiseerd zijn door de garagehouder en zijn cliënten. Het strafdossier omvat 115 tenlasteleggingen. Zevenenveertig beklaagden, in hoofdzaak cliënten, zijn betrokken door de aanklachten. Sommige zaken gaan over aanzienlijke bedragen, één zaak betreft 600.000 euro. De valse ongevallen betroffen soms zware luxewagens, zoals een Audi R8. De geleden schade werd overschat, ten voordele van de eigenaars en de garagehouder.

De rechtbank trekt meerdere zittingen uit voor dit dossier. Omdat de hoofdbeklaagde verklaarde dat het onderzoek werd gestuurd door politieagenten, eiste het parket maandag dat de twaalf speurders moeten komen getuigen op de zitting van 23 februari.