Twaalf deelnemers opgepakt bij verboden Pegida-betoging

photo_news
Bij de verboden manifestatie van Pegida Vlaanderen op het Antwerpse Conscienceplein heeft de politie twaalf betogers opgepakt. Drie van hen riskeren een gerechtelijke vervolging, omdat ze zich verzet hebben tegen de politie. Er waren zo'n 200 à 250 betogers.

Op de verzamelplaats op het Hendrik Conscienceplein zijn 227 deelnemers geïdentificeerd die een GAS-pv zullen krijgen.

De deelnemers hebben allemaal hun identiteitskaart moeten tonen en riskeren een boete van 250 euro. De politie had de betogers op het Hendrik Conscienceplein volledig omsingseld, maar al bij al is alles rustig verlopen.

De betogers ontrolden een grote cartoon en ook een spandoek tegen de islam. Mede-initiatiefnemer Rudy Van Nespen hield een korte speech en er klonken leuzen als "Wij zijn het volk". Na tien minuten ging de politie, zoals aangekondigd, over tot actie. Het plein werd langs alle kanten afgesloten en de betogers werden ingesloten.

Aanvankelijk was het niet helemaal duidelijk of alle betogers ook zouden worden ingerekend. Zij leken alvast niet onder de indruk van het politieoptreden en riepen luidkeels "Wij komen terug". Rond 20.40 uur ging de politie dan over tot identiteitscontroles en mochten de manifestanten op een paar na druppelsgewijs het plein verlaten. Zij kregen allemaal een GAS-pv.

De stad Antwerpen had geen toestemming gegeven voor de bijeenkomst, uit vrees voor gevaarlijke tegenbetogingen en door het verhoogde terreuralarm. Iets dat Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter niet begrijpt. Hij verliet vanavond de gemeenteraad in het Antwerpse stadhuis om zelf even poolshoogte te komen nemen. "Drie weken geleden was een pro-Palestijnse betoging met Abou Jahjah geen probleem voor De Wever en dit mag dan weer niet", stelt Dewinter, die beloofde om de burgemeester daar tijdens de lopende gemeenteraad nog over te interpelleren.

Rudy Van Nespen (midden) spreekt de aanwezigen toe.
PLA Rudy Van Nespen (midden) spreekt de aanwezigen toe.
PLA
VB-boegbeeld Filip Dewinter verliet de Antwerpse gemeenteraad en kwam even poolshoogte nemen.
photo_news VB-boegbeeld Filip Dewinter verliet de Antwerpse gemeenteraad en kwam even poolshoogte nemen.
PLA
PLA
photo_news
BELGA
photo_news
photo_newsReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels