Turtelboom vernederd door Marokkaanse premier

De blik van minister Turtelboom spreekt boekdelen.
BELGA De blik van minister Turtelboom spreekt boekdelen.
"Ah bon, u bent dus niet de tolk?" Dat en ander lelijks kreeg minister Turtelboom te horen toen ze onlangs samen met Didier Reynders werd ontvangen door de vrouwonvriendelijke Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Tijdens hun gesprek gunde hij haar amper een blik waardig. Turtelboom was woest, maar slikte de belediging omdat ze geen zin had in een diplomatieke rel. "Ongelofelijk dat ze dit pikt", vinden Vlaamse parlementsleden met Marokkaanse roots. "België moet reageren." Maar zal dat niet doen.

Het incident deed zich voor op 11 april in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) en collega Turtelboom (Open Vld) van Justitie werden er ontvangen door premier Benkirane, lid van de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. Die begroette Reynders met alle honneurs, maar deed alsof Turtelboom lucht voor hem was. En alsof hij niet kon of wou vatten dat voor hem een minister stond - geen vertaalster.

"U spreekt uitstekend Frans", zei Benkirane tegen Reynders. "U had niet met een tolk hoeven te komen." Waarop Annemie Turtelboom nog eens heel duidelijk maakte wie ze was. En vervolgens op haar lip beet, verbolgen over zoveel onbeschoftheid. "Ik zou er niet te zwaar aan tillen", zegt een getuige, die er belang bij heeft om het incident te minimaliseren. "Ik weet zelfs niet of er kwaad opzet mee was gemoeid. Misschien was de premier niet goed gebrieft over wie hij zou ontvangen. Misschien ging het om een misverstand?"

Geen diplomatiek incident
Die kans is onbestaande, gelet op de bedenkelijke reputatie van de Marokkaanse premier inzake vrouwenrechten én gelet op het verloop van het gesprek. De tussenkomsten van Annemie Turtelboom waren schaars, naar verluidt. En de Marokkaanse premier bleef zich al die tijd uitdrukkelijk tot Reynders richten. 't Is dat Annemie Turtelboom er geen diplomatiek incident voor over had, luidt het, of ze was nog tijdens het onderhoud met slaande deuren vertrokken.

Dat had ze volgens Yamila Idrissi (sp.a) en Nadia Sminate (N-VA) moéten doen. Volgens Idrissi is het nog niet te laat. "België mag dit niet zo laten en moet hier een punt van maken", zegt ze aan Het Laatste Nieuws. "Dit is ongehoord en onaanvaardbaar." Sminate is het daarmee eens. "Dit valt me tegen van een sterke vrouw als Annemie Turtelboom. Als dit geen rel waard is, wat dan wel? Turtelboom had meteen moeten reageren en op haar strepen staan. Net als Reynders, maar ook die liet begaan. Dit is een slecht signaal naar Marokkaanse vrouwen in België."

BELGA

Akkoord over gedetineerden
Annemie Turtelboom wou gisteren geen woorden meer vuilmaken aan het incident. Al kookte ze binnenin van woede, wellicht oordeelde ze op het moment zelf dat het sop de kool niet waard was. Sinds kort is er tussen België en Marokko een akkoord dat het mogelijk maakt om Marokkaanse gedetineerden vanuit Belgische gevangenissen over te brengen naar een Marokkaanse cel - als Marokko het daarmee eens is. Turtelboom wou er in Rabat voor zorgen dat die Marokkanen ook effectief worden overgenomen.

De slechtst mogelijke manier om dat gedaan te krijgen, was een rel creëren. En dus verbeet ze haar frustratie. "Ik begrijp dat ze daar zat met een doel voor ogen, maar om dat doel te bereiken heeft ze een veel te hoge prijs betaald", zegt Nadia Sminate. "Bovendien is door het lekken van dit incident de kans groot dat de overbrenging van die gevangenen niet doorgaat. Als het kalf dan toch verdronken is, waarom protesteert België dan niet krachtig tegen wat daar is gebeurd?"

Spons
Dat zal niet gebeuren. Ten huize Reynders en Turtelboom deed men er gisteren alles aan om de spons te vegen over het incident. Maar het verhaal is inmiddels opgepikt door de Marokkaanse media. Dit staat te lezen op www.eMarrakech.info: "Twee weken na het incident preciseert de woordvoerder van Annemie Turtelboom dat de Marokkaanse eerste minister een grapje heeft willen maken en dat hij zich achteraf heeft geëxcuseerd." Dat gelooft die woordvoerder ongetwijfeld zelf niet. En excuses heeft niemand gehoord.