Turtelboom laat website permanent volgen na incident met Barnard

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) laat de website Sharia4Belgium permanent volgen. Indien er sprake is van strafbare feiten zullen die worden doorgespeeld aan het gerecht. Dat heeft Turtelboom in de Kamer gezegd naar aanleiding van de islamisten die gisteren een lezing van de Nederlandse auteur Benno Barnard aan de Universiteit Antwerpen (UA) verhinderden.
 
Minister Turtelboom veroordeelde de actie van de groepering. "Ik ben even verontwaardigd als Benno Barnard. Dit is een belemmering van de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting en dit kan niet (...) De actie getuigt van een gebrek aan respect voor onze grondrechten. Ik keur dit ten stelligste af. Meer nog, ik vind het gevaarlijk. Radicalisme heeft geen plaats binnen onze maatschappij en moet bestreden worden", zei ze.
 
De liberale politica heeft naar eigen zeggen de opdracht gegeven om de website Sharia4Belgium permanent te volgen. Illegale feiten zullen worden onderzocht door het gerecht. En indien nodig zal ook de groepering permanent worden gevolgd, voegde ze eraan toe.
Ben Weyts (N-VA) en Filip De Man (Vlaams Belang) waren niet tevreden met het antwoord. Volgens het Vlaams Belang moet Turtelboom de website gewoon verbieden. "De vrije meningsuiting houdt op wanneer de vrije meningsuiting van de andere wordt beknot", stelde Weyts. (belga/sps)