Turkije spreekt Antwerpse IS-weduwen vrij

Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25).
VRT Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25).
Een Turkse rechtbank heeft Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (27) vrijgesproken, zo meldt hun advocaat Walter Damen. De vrouwen wachten nu op hun uitwijzing naar België, maar dat kan nog even duren door de coronacrisis. 

De Antwerpse schoonzussen werden daar in november opgepakt nadat ze waren kunnen vluchten uit een Koerdisch gevangenenkamp in Syrië. Hoewel ze tot de terreurgroep Islamitische Staat behoorden, was de rechtbank van oordeel dat ze geen Turkse wetten overtreden hebben. Ze werden dan ook vrijgelaten, maar na een tussenkomst van de Belgische autoriteiten zouden ze wel zijn overgebracht naar een vluchtelingenkamp.

Daar wachten ze nu op hun uitwijzing naar België, waar ze al veroordeeld zijn tot vijf jaar cel. Maar die overdracht zal mogelijk nog een tijdje duren door de reisbeperkingen die er zijn door de coronacrisis. De vrouwen hebben elk nog één jong kind bij zich. Vier andere kinderen zijn in januari al naar België gerepatrieerd.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Ze hebben zich daar ook niet over uitgesproken, jan wuyts. Ze hebben geoordeeld dat ze nergens in Turkije de wet overtreden hebben. En als je die redenering door trekt dan kan je hen hier ook niet veroordelen.

 • Stefaan Baert

  Jos Pros. Ik denk dat je voorstel om deontologische en humanitaire redenen wordt verworpen.

 • joannes Roderigas

  die topadvocaat betalen wij wel, zij doen alles om hun naam in de pers te houden, daar is belastinggeld een prima optie. zakkenvullers noemt men dat.

 • jan wuyts

  Turkije is niet bevoegd voor rechtspraak van misdaden die niet op haar grondgebied zijn gepleegd .

 • Maurice Verheyen

  Hoe die die topadvocaten kunnen betalen is mij een raadsel.