Turken verlaten geschokt Antwerpse zaal bij nieuwe film Turquaze

Ophef tijdens de avant-première van de Belgisch-Turkse film Turquaze gisteren in Antwerpen. Verscheidene Turken verlieten geschokt de zaal omdat de liefdesscènes, zeker voor Turken van de eerste generatie, te expliciet zijn. Enkele mannen keerden wat later terug om vrouwen weg te halen. Turquaze, de eerste langspeelfilm van regisseur Kadir Balci, draait vanaf woensdag in alle bioscoopzalen.

De film gaat over een Turkse familie in Gent, waarvan één van de zonen een relatie heeft met een Belgische vrouw. Een overwegend Turks publiek kreeg de film gisteren in avant-première te zien in een zaal aan het Stuivenbergplein in Antwerpen. Vooral de interculturele liefdesrelatie zorgde voor de nodige wrevel. Een deel van de aanwezigen verliet uit protest de zaal.

Zaterdag was er in het Antwerps bioscoopcomplex Metropolis al een relletje geweest met allochtone jongeren. Door de actie 'voor 3 euro naar de film' van BNP Paribas, was er extra veel volk. De amokmakers moesten op de eerste rij zitten en begonnen uit protest de vuilnisbakken om te kieperen. De voorstelling werd tien minuten onderbroken om de jongeren uit de bioscoopzaal te verwijderen. (odbs)