TUI-vliegtuig naar Mallorca moet halverwege terugkeren naar België "omdat boorddocumenten niet kloppen"

belga
Vlucht TB5697 van maatschappij TUI vertrok gisteren stipt om 16.20 uur op de luchthaven van Oostende naar Palma de Mallorca. Halverwege meldde de piloot echter dat ze rechtsomkeer moesten maken "omdat er iets mis was met de boorddocumenten". De 163 passagiers moesten de nacht doorbrengen in een hotel en kunnen pas vanavond opnieuw vertrekken.

"We vlogen al boven Clermont-Ferrand (een stad in de Franse regio Auvergne, nvdr), toen de piloot de boodschap gaf dat we zouden terugkeren. Meer informatie kwam er niet", getuigt een van de passagiers aan Het Nieuwsblad. "Niemand wist hoe het zat. Het enige dat we te horen kregen, was dat we rechtsomkeer maakten. Niet naar Oostende, maar naar Brussel. Bij het uitstappen vroeg ik het nog zelf aan de piloot, maar hij kon ons niet uitleggen wat nu precies het probleem was. Hij wist het precies zelf niet zo goed."

Eens aangekomen in Zaventem moesten de passagiers opnieuw hun bagage ophalen en werden ze naar een hotel gebracht, waar ze de nacht doorbrachten. Waarom de vlucht precies rechtsomkeer maakte? Alvast niet wegens een technisch defect, benadrukt TUI. "Eigenlijk was het eerder een administratief probleem”, aldus TUI-woordvoerder Piet Demeyere in Het Nieuwsblad. “Het vliegtuig had net controle gehad en technische updates gekregen. Helaas stond één element niet op de boorddocumenten vermeld. Toen de piloot dat besefte en doorgaf aan de controleposten, moest hij onmiddellijk terugkeren.”

Die maatregel vindt hij allerminst overdreven. "Stel je maar eens voor dat deze kleine administratieve fout betekent dat er ook andere fouten in de documenten geslopen zijn. Met die onzekerheid kunnen wij niet verder vliegen. In de luchtvaartsector hanteren we een zero tolerance-beleid, voor de veiligheid van de passagiers."

De passagiers zelf hebben er echter minder begrip voor:
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeroen Dekop

  TUI is onbetrouwbaar en er zullen incidenten gebeuren, het foefje van de documenten verbergt iets ernstiger. 1* met hen gevlogen nooit meer. Overschot aan handbagage tussen de vrije zetels geplaatst door het personeel. Dit is geen respect voor de andere passagiers op die rij !

 • Sara Louagie

  Kan iedereen overkomen he fouten maken is menselijk en iedereen kan zich al eens vergissen He begrijp dat niemand dit leuk vind maar de vlucht is niet geanimeerd he de passagiers kunnen nog steeds op hun bestemming geraken he wel paar uur later maar komt wel goed gewoon rustig blijven

 • jammy cappon

  Luchtvervuiling geen probleem? Ecologische voetafdruk ?

 • Sven Kerstens

  Richard du Maine, als er iets op de boorddokumenten ontbreekt kan je absoluut veilig landen, eender waar. Dit verhaal klopt niet.

 • Steven Walraeve

  De documenten werden dus in volle vlucht gecontroleerd?? Kon dit niet voor het vertrek gebeuren??