Tuchtprocedure tegen docent die assistente te lijf ging

Doctoraatsstudente Mona Simion.
Kos Doctoraatsstudente Mona Simion.
De KU Leuven heeft een tuchtprocedure opgestart tegen een docent van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) wegens feiten van agressie die zich op maandag 15 februari in de universiteitslokalen voordeden. Daarbij was er sprake van fysiek contact met een assistent die bij hem doctoreert. "Dat de tuchtprocedure opgestart is, betekent natuurlijk nog niet dat hij schuldig is", aldus rector Rik Torfs.

Het was het studentenblad Veto dat maandag van deze schermutseling tussen beiden gewag maakte. Wat er zich precies tussen beiden heeft voorgedaan, is onduidelijk. Feit is wel dat de politie ter plekke kwam en een pv opmaakte. Ondertussen heeft de assistent klacht neergelegd tegen de docent wegens "het fysiek feit".

Volgens Torfs heeft deze laatste toegegeven dat er fysiek contact was. De docent van zijn kant heeft eveneens klacht neergelegd tegen de assistente wegens "laster en eerroof".

"Ombudsman heeft met beiden gepraat"
"We hebben beslist de tuchtprocedure op te starten, nadat de ombudsman met beiden gepraat had. In deze procedure heeft de betrokkene vanzelfsprekend recht om zich te verdedigen en zullen alle betrokkenen worden gehoord om te komen tot een correcte beschrijving van de feiten. We zullen ook rekening moeten houden met wat het gerecht doet met de ingediende klachten. Het gaat echter om klachten zonder burgerlijke partijstelling, zodat men niet verplicht is om ze grondig te onderzoeken", aldus Torfs.

Studentenprotest
Professor Bart Raymaekers, decaan van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, had al besist om een werkcollege van de docent op te schorten. Die les had normaal gezien door zijn assistente moeten gegeven worden. De regeling blijft zo tot aan de paasvakantie.

Aanleiding voor deze beslissing was studentenprotest tegen de betrokken docent. Deze laatste kan zijn andere vakken wel nog verder blijven doceren. Ook deze opschorten zou volgens Torfs bijzonder nadelig zijn voor de studenten.