Tsjetsjeense terreurverdachte blijft in de cel

Het parket vermoedt dat de verdachte deel uitmaakt van dezelfde groepering die begin juni tijdens een grootscheepse antiterreuractie werd ingerekend.
Kos Het parket vermoedt dat de verdachte deel uitmaakt van dezelfde groepering die begin juni tijdens een grootscheepse antiterreuractie werd ingerekend.
De Tsjetsjeen uit Oostende die afgelopen weekend aan ons land werd uitgeleverd als terreurverdachte blijft in de cel. Dat heeft de raadkamer in Brugge zonet beslist. Het federaal parket vermoedt dat de 29-jarige man deel uitmaakt van dezelfde groepering die begin juni tijdens een grootscheepse antiterreuractie werd ingerekend.

De politie hield toen huiszoekingen in Oostende, Jabbeke en Bredene en arresteerde in totaal zeventien mensen. Twee van hen zijn nog steeds aangehouden. Het onderzoek begon nadat een andere Oostendenaar naar Syrië was getrokken om er te vechten in de buurt van Aleppo. Hij zou er gewond geraakt zijn en teruggekeerd zijn naar België om zich te laten verzorgen. 

Het gerecht vaardigde na de actie nog enkele Europese aanhoudingsbevelen uit, onder meer tegen de man die vandaag voor de raadkamer moest verschijnen. Die werd vorige week opgepakt op de luchthaven in Düsseldorf, toen hij terugkeerde van zijn familie in Tsjetsjenië.

Mijn cliënt is onschuldig en is enkel bevriend met de andere verdachten. Hij komt zelf uit oorlogsgebied en is tegen het extremisme

Meester Koen Blomme

"Gewoon vrienden"

Volgens zijn advocaat is de man erkend vluchteling in ons land en leidt hij al zeven jaar een normaal leven met zijn kinderen in Oostende. "Mijn cliënt is onschuldig en is enkel bevriend met de andere verdachten. Hij komt zelf uit oorlogsgebied en is tegen het extremisme", zegt meester Koen Blomme. "Die andere verdachten zijn gewoon vrienden van hem."

Van enig vluchtgevaar kan volgens de verdediging ook geen sprake zijn. Bij zijn arrestatie was de verdachte immers net geland op de luchthaven na een bezoek aan zijn zieke vader in Rusland.