Trucker krijgt alleen boete voor dodelijk ongeval TUI-woordvoerder

Jelle Houwen, Belga
Een 52-jarige trucker uit Middelkerke werd vandaag in de politierechtbank van Veurne veroordeeld voor een dodelijke ongeval op 31 augustus 2016 in Vladslo. Daarbij overleed toen Jetair en TUI-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch (54). Omdat er volgens de politierechter veel verzachtende omstandigheden waren, kreeg de trucker een milde straf: 3.000 euro boete waarvan de helft met uitstel.

Het ongeval gebeurde toen de trucker de Wijnendalestraat in Vladslo dwarste om de Houtlandstraat in te rijden. De politierechter oordeelde dat de trucker sowieso de fietser moest opmerken en wel degelijk voorrang moest verlenen, ongeacht of Hans Vanhaelemeesch op zijn koersfiets nu rechtdoor reed aan het kruispunt of de straat insloeg. De politierechter kreeg tijdens de pleidooien twee stellingen opgeworpen, waarbij het parket aangaf dat het nooit duidelijk zal worden hoe het ongeval precies gebeurde of wie in fout was. De politierechter oordeelde echter dat de trucker de fietser zeker moest zien, maar benadrukte dat er veel verzachtende omstandigheden waren. De trucker reed traag, was nuchter, werd verblind door de laagstaande zon en heeft een lange professionele staat van dienst waarbij hij altijd voorzichtig reed. Daarom gaf de politierechter hem een milde straf.

Volgens de trucker was Hans Vanhaelemeesch zelf verantwoordelijk voor het ongeval. Hij stelt dat hij toen het kruispunt van de Wijnendalestraat met de Houtlandstraat dwarste en dat Hans op het fietspad insloeg. Maar daarbij zou hij zijn bocht te ruim genomen hebben, waardoor hij op de rijweg in botsing kwam met de vrachtwagen. De familie van Vanhaelemeesch is het daar niet mee eens. Volgens hen fietste Hans rechtdoor op de hoofdweg omdat dat zijn gebruikelijke route was. De trucker die het fietspad dwarste zou hem  niet hebben opgemerkt en verleende hem dus geen voorrang. Zo werd Vanhaelemeesch aangereden en mee gesleurd. Zij vroegen de veroordeling van de trucker.

Hans Vanhaelemeesch was jarenlang het gezicht en uithangbord van touroperator Jetair uit Oostende. Hij ging er in 1988 aan de slag op de marketingafdeling maar schopte het al gauw tot een directiefunctie. Het was toenmalig zaakvoerder Gerard Brackx die hem aanstelde als communicatieverantwoordelijke, een job die hij 15 jaar lang uitoefende en waarin hij erg bekend werd. Nadien werd hij zelfs communicatiehoofd bij de overkoepelde TUI-groep en was hij verantwoordelijk voor de Benelux en Frankrijk. Hans liet een vrouw en twee volwassen dochters na, die het emotioneel te moeilijk hadden om het proces te volgen.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Deslimstehier

    Ik heb 40 jaar met de vrachtwagen gereden . het is BEST mogelijk de hij de fietser NIET KON zien . stijl van het raam en de grote spiegel geven een dodehoek. Tot op het laatste ogenblik .