Trucker die twee kinderen en vrouw doodreed riskeert vijf jaar cel

BELGA
De 33-jarige vrachtwagenchauffeur die begin januari het dodelijk ongeval in Denderleeuw veroorzaakte en een positieve drugtest aflegde, moet volgens het openbaar ministerie bestraft worden met vijf jaar cel en een levenslang rijverbod. Dat bleek vandaag voor de politierechtbank in Aalst. De man zelf drukte zijn spijt uit voor het ongeval.

Op 2 januari was Natasja Beerens (42) onderweg naar het huis van haar ex in Astene om de kinderen te brengen toen ze op de N45-expresweg in Denderleeuw moesten aanschuiven voor het rode licht. Hun kleine Peugeot 207 stond als laatste in de rij toen een zware vrachtwagen van de firma Sud-Fresh zonder te remmen met bijna 90 km/u op de staart inreed. De zware truck drukte het autootje helemaal samen en veegde ook de rest van de file bijeen. "Hun kofferdeksel raakte de voorzetel. Dat zegt genoeg", zegt de vader van de kinderen.

Zijn ex, caissière in de Delhaize in Ledeberg, en Yorben en Yana overleefden de klap niet. Er vielen ook nog zeven gewonden.

"Gebruik van cannabis stoort me enorm"
De dag van het ongeval kreeg Franky De Craecker te horen dat de trucker vermoedelijk stuurde onder invloed van cannabis. "Eigenlijk kon me dat toen niet schelen", zegt hij. Trucker Meknessi M. (34) uit Herve verklaarde aanvankelijk dat hij afgeleid was omdat hij aan het prutsen was aan zijn gps. "Zijn eerste en helaas niet zijn laatste leugen. Experts hebben dat toestel onderzocht. Hij raakte zijn GPS dertien kilometer voor de botsing een laatste keer aan! Daarna is hij zijn verhaal maar blijven aanpassen. Ineens waren het plots zijn routekaarten die hij aan het bekijken was, tja."

Vandaag stoort het Franky De Craecker wél dat de man reed onder invloed van cannabis. "Enorm zelfs", zegt hij. In de stuurcabine vonden speurders ook meerdere sporen van marihuana en heroïne. De uitspraak wordt verwacht op 29 juni.